Skaffa dig ett eget bibliotek

25 december, 2019
Kategori:

Sällan är det så skönt att slå sig ner i läshörnan med en bra bok som under julledigheten. Kanske har du till och med fått en ny bok och vill inleda ledigheten med litterär avslappning, eller bara drömma om hur du kan skapa ditt eget bibliotek.  

Ett eget bibliotek står högt upp på mångas önskelista.

Trots en rad domedagsanalyser håller den tryckta boken inte alls på att försvinna. Visserligen kunde man se en liten nergång i försäljningsstatistiken under det första halvåret 2019 jämfört med samma period föregående år, men medan bokhandeln, internetbokhandeln, bokklubbar och dagligvaruhandeln minskade sin bokförsäljning med mellan 4,8 – 9,1 % ökade istället de digitala abonnemangstjänsterna med hiskliga 25,3 % under samma period. Utmärkt för miljön, men sämre för både förlagen och författarnas ersättning.

En skön läsfåtölj är bortsett från själva boken läshörnans viktigaste del.

Må-bra-hörna i biblioteket

Oavsett om du föredrar att läsa böcker i sängen, på ett kommunalt bibliotek, framför brasan, på bussen eller i ditt eget bibliotek så är själva läsningen en fantastisk möjlighet till verklighetsflykt. Dessutom är det ett utmärkt sätt att lära sig nya saker, långt från Youtube där skärmtiden inte på något sätt kan konkurrera med sköna timmar i läsfåtöljen.

Ett välfyllt bibliotek är mångas dröm.

Se till att skapa ditt eget bibliotek, eller åtminstone en plats där du kan läsa, allra helst i en avskild del av bostaden där du inte störs av digitala ljud som tv,  radio och dator. Inred biblioteket med bekväma fåtöljer, bra belysning och hyllor där favoritböckerna kan stå på rad. Har du svårt att bestämma dig för hur biblioteket ska se ut finns det mängder med fina inspirationsbibliotek att besöka, kanske ett kommunalt bibliotek, ett hotell eller varför inte en stor och härlig bokhandel i en storstad.

Stadsbiblioteket i Stockholm kan få vem som helst att tråna efter väggfasta bokhyllor.

Platsbyggda eller färdiga bokhyllor?

Platsbyggda bokhyllor är naturligtvis att föredra om du har ett hus med krokiga väggar och gott om dörrar. Då kan du anpassa hyllsystemen efter husets förutsättningar och bygga hyllor ända upp mot taket. Är du händig kan du enkelt bygga platsbyggda hyllor på egen hand eller så vänder du dig till en erkänt duktig hantverkare på orten. Massivt trä är naturligtvis att föredra, men det går också bra limträskivor i furu. Hyllorna kan du sedan måla i den färg du föredrar.

När det gäller färdiga hyllsektioner är naturligtvis väggmåtten en avgörande fråga. Välj så höga och breda hyllor som möjligt för att få plats med så mycket böcker som möjligt. Gärna i ett system som går att bygga ut.

Läckra bibliotek att besöka: 

  • Stockholms Stadsbibliotek – vid korsningen Sveavägen/Odengatan i Vasastaden i Stockholm. Ritades ursprungligen av den berömde arkitekten Gunnar Asplund.
  • Drottningholms slott – ett väl bevarat slottsbibliotek i rokoko/gustaviansk stil vars böcker framförallt tillhört drottning Lovisa Ulrika.
  • Linköpings Stadsbibliotek – ett modernt bibliotek i avskalad design i centrala Linköping. Uppfördes efter den stora biblioteksbranden i slutet av 1990-talet.
  • Växjö stadsbibliotek –även kallad ”yrkanten”är ett arkitektoniskt mästerverk i centrala Växjö av den erkänt duktige arkitekten Erik Uluots från 1966.

 

 

Kokboksinspiration i köket
Det gröna julbordet