Skaffa eget elverk

7 maj, 2019

Många som bor på landet funderar allvarligt på att skaffa eget elverk. Inte minst för att driva vattenpump, cirkulationspump och eventuella pumpar i avloppssystemet. Men räcker det med en billig variant på ett lågprisvaruhus eller behöver man satsa mer pengar på kvalitet och tillförlitlighet redan från början?

Att skaffa rejäl 12-voltskapacitet och ladda batterierna med solceller är oftast ett bättre och billigare sätt än att skaffa elverk.

Det låter enkelt – och inte alls särskilt dyrt – att köpa ett elverk som klarar av att driva cirkulationspumpen och vattenpumpen, men kräver i slutändan betydligt mer än vad man tror. Inte minst ekonomiskt. De minsta elverken, som egentligen har tillräcklig effekt för att driva pumparna under några timmar klarar inte någon långvarig belastning utan underhåll, medan dyrare elverk har en bättre driftskapacitet som inte kräver oljebyte och underhållsservice lika ofta som ett billigt elverk.

Ju dyrare och kraftigare elverk desto mindre underhåll.

Ta hjälp att räkna ut hur kraftigt elverk du behöver

Bästa sättet för att avgöra hur kraftigt elverk du behöver är att räkna ut fastighetens elbehov. Ett bra sätt är att göra en lista för korta elavbrott (vattenpump, foderautomat) och en lista för långa elavbrott (frysar, cirkulationspump) för att kunna separera belastningen utifrån olika behov under olika säsonger och tidsramar. Ta sedan listorna till en fackman eller en elverkssäljare och diskutera vilka lösningar som finns för just ditt behov. Det är stor skillnad på hur länge olika komponenter behöver strömförsörjas för att fungera optimalt. Exempelvis behöver fläkten till en vedpanna bara snurra runt så länge elden brinner i pannan medan cirkulationspumpen behöver kontinuerlig elförsörjning för att varmvattnet ska cirkulera i elementen.

Med hjälp av en inverter omvandlar du enkelt 12 volt till 230 volt.

Nödströmsutrustning –  ett utmärkt sätt att driva små pumpar effektivt

Numera finns det en rad olika sorters ”nödströmspaket” på marknaden, alltså batteri, anslutningskablar och inverter som förvandlar 12-voltsspänning till 230 volt. Genom att koppla samman nödströmspaketet med solcellspaneler kan man ganska enkelt klara sig på egen hand under den ljusa tiden av året. Det är viktigt att tänka igenom hur länge man vill att spänningen ska räcka, för att kunna välja rätt system redan från början. Exempelvis räcker ett 100 AH bilbatteri i 40 timmar för att driva en cirkulationspump på 30 watt (2,5 ampere) medan samma bilbatteri (utan kontinuerlig laddning av exempelvis solceller) orkar driva ett kylskåp på 120 watt (10 ampere) under 10 timmar.

Det finns flera nödströmspaket på marknaden som ger en god backupkapacitet.

Bästa tipsen för att klara långvariga elavbrott är helt enkelt att planera så mycket som möjligt i förväg. Se till att tänka igenom olika scenarion och rusta dig själv och gården för både kortare och längre strömavbrott – året om. Och för allt i världen: se till att ha tillräckligt mycket bränsle hemma för att driva alternativa värmekällor eller elverk under åtminstone en veckas tid (elverket behöver givetvis inte köras dygnet runt) så att du inte drabbas av soppatorsk just när behovet är som störst. Sedan är det aldrig fel att bunkra upp med filtar, sovsäckar och varma kläder.

Solceller är ett bra alternativ för att ladda bilbatterierna.
Odla rakt i en jordsäck
I Tage Andersens magiska värld