Skaffa en egen krislåda eller ett krisskafferi

13 november, 2019

I takt med att många människor lever ett urbant liv ökar behovet av att ha en krislåda eller ett krisskafferi att ta fram vid en samhällsstörning. Bortsett från mat och vatten bör du också lagra mediciner som du använder i vardagen, en alternativ värmekälla, ett friluftskök, radio med extra batterier, en laddad powerbank, tändmaterial, en sovsäck, varma kläder och en ficklampa. Tänk så här när du packar din egen krislåda.

Packa krislådan med sådan mat du gillar.

Det låter självklart att man ska ha tillräckligt med mat, vatten och förnödenheter hemma för att klara sig på egen hand i åtminstone en vecka. Ändå är det bara en bråkdel av oss svenskar som verkligen har mat och vatten hemma och som vet hur vi ska handla i en krissituation. Bästa tipset är att köpa hem allt du behöver och lära dig använda prylarna direkt. Först när du kan göra upp en eld oavsett väderlek, tända ett friluftskök och laga tio olika rätter över öppen eld eller stormkök kan man säga att du är förberedd. Öva tills du kan!

Spagetti kräver både mycket vatten och lång tid på spisen. Å andra sidan är pasta lätt att lagra.

Mycket mat för humörets skull

Även om vi människor rent teoretiskt klarar oss i flera veckor utan mat är det viktigt att vi lagrar tillräckligt med mat hemma för att kunna äta hyfsat även i en krissituation. I första hand inte för att vi riskerar att svälta ihjäl utan snarare för att vi blir hopplöst ineffektiva när vi är hungriga och att det är svårt att ta rationella beslut utan mat i magen. Dessutom är det smått omöjligt att fungera som familj då alla är rädda, stressade, hungriga och otåliga. Med mat i magen blir krisbearbetningen enklare.

Glöm inte bort att lagra mjöl, socker och havregryn.

Satsa på att lagra mat som vi äter i vardagen. Inga konstiga konserver utan snarare mat och smaker som signalerar vardag, trygghet och familjeliv. Bygg ut ditt vanliga skafferi och köp hem flera exemplar av de saker du använder allra mest. Brukar du vanligtvis ha ett paket med pasta hemma så köper du tre till och brukar det stå ett paket ris i skafferiet så köper du två till. Öka det som du redan har och försök att välja mat som varken kräver särskilt lång tillagningstid eller mycket vatten för att tillaga. Både pasta och ris kan tyckas ineffektiva, men eftersom många familjer äter denna typ av mat i vardagen fyller det en viktig funktion som stämningshöjare. Dessutom är pasta och ris lätt att lagra.

Skaffa ett friluftskök och lär dig hur det fungerar.

Ett bra tips är att välja tio olika rätter som inte kräver särskilt många ingredienser och som går att kombinera med att fåtal basvaror. Glöm inte kryddor och andra smaksättare som gör maten god och smakrik.

Livsmedel som är utmärkta att lagra:

  • Ägg : kan tillagas på en rad olika sätt och håller i kyl eller i ett svalt utrymme i flera månader.
Ägg håller i flera månader.
  • Pasta: håller i flera år och är perfekt som bas i varma och kalla rätter. Nackdelen är att det går åt mycket vatten – och bränsle – att koka pasta.
  • Ris: en fantastisk basingrediens som går att kombinera i oändlighet. Håller i flera år.
  • Mjöl: håller i åtminstone ett år och är utmärkt för att baka bröd, reda såser, grytor och för att göra pannkakor. Fettet i mjöl kan härskna om det förvaras fel. Förvara torrt och svalt.
  • Torrmjölkspulver: är ett bra substitut till vanlig mjölk, men behöver blandas med vatten.
  • Bönor, ärtor och quinoa: finns som både torkade alternativ (billigast) och blötlagda. Håller i flera år och kan ätas kalla (de blötlagda), varma eller som huvudingrediens. Numera finns svenskodlade alternativ från bland annat Fagraslätt i Skåne.
Svenska bönor och ärtor är utmärkta att lagra i krislådan.
  • Matvete, mathavre och matkorn: svenska alternativ som är billiga och goda och håller länge.
  • Oliv- och rapsolja: bra att steka i och använda som smaksättare och energiboost.
  • Pesto, salsa och soltorkade tomater i olja: bra smaksättare som håller länge. Goda att äta som de är eller som sås till pasta, quinoa och risrätter.
  • Nötter: fungerar både som energiboost och för att ha i maten. Nötter med skal håller i flera år medan skalade nötter håller betydligt kortare tid. Nötter kan härskna om de förvaras fel.

 

 

 

Förbered växthuset för nattfrost
Traditionell grind till gärdsgården