Skaffa ett vedeldat friluftskök

22 februari, 2021

Enkla vedeldade friluftskök är utmärkta för kortare skogsutflykter eller längre turer i skogsbygden. Istället för gas, tenol, rödsprit eller kemisk ren bensin eldar du med kottar, små kvistar och pinnar som du hittar i skogen. Enkelt, varmt och riktigt behagligt.

Det går utmärkt att laga mat på ett vedeldat friluftskök. Wood Stove Stack från Stabilotherm.Vedeldade friluftskök tar inte mycket plats och väger inte mer än en gryta. Du slipper släpa på bränsle och behöver bara ha med dig en kaffekittel för att kunna koka kaffe i det fria. Dessutom är det vedeldade köket en utmärkt backup att ha i bilen, på fyrhjulingen eller skotern för att när som helst kunna göra upp en eld och värma frusna händer och tår. Det enda som behövs är något torrt att elda med och en tändsticka att tända med. Ha gärna med dig en liten eldpåse, med näver, kolat tyg eller något annat lättantändligt material (exempelvis en tampong i plastförpackning) som snabbt ger en tillräckligt kraftfull värme som kan få fart på ditt brännbara material. Bortsett från kottar, pinnar och grenar kan man också elda med kol, briketter och pellets i vedköket.

Wood Stove Stack från Stabilotherm är ett prisvärt enkelt kök, vars delar förvaras i varandra.

Välj ett platt kök som sitter ihop

Det finns en rad olika sorters vedeldade kök att köpa, en del runda och andra platta. Vissa består av en lång rad lösa delar som måste sättas ihop medan andra tillverkare har valt att låta alla delar sitta ihop vilket gör det enkelt att både sätta upp köket och packa ihop det efteråt. Fördelen med kompletta kök som sitter ihop är att du inte behöver vara rädd för att tappa bort någon del ute i skogen eller för att glömma ett viktigt tillbehör hemma.

Bushbox XL från Bushcraft Essentials sitter ihop med ringar i kanterna vilket gör att köket är alldeles platt när det transporteras och förvaras.

Elda med ved som du hittar i skogen

Värmen i vedeldade kök är hög och förbränningen mycket god med väldigt lite aska. Nackdelen är såklart att det krävs en ständig tillgång på brännbart material och att elden inte sköter sig själv under några särskilt långa perioder. Se till att välja ett rejält kök med lite höjd och omfång och möjlighet att tillföra brännbart material från sidan även när det står en gryta på köket. Vissa varianter har nedfällbara kanter (Firebox) som förenklar vedtillförseln medan andra har hål i sidorna (Bushcraft Essentials) som gör att du kan föra in både kortare pinnar och längre grenar som vilar på marken utanför. Tyska Petromax envisas med att göra vedeldade kök som måste monteras, både innan du kan använda dem och innan de går ner i påsen efteråt, medan utrymmeskrävande Wood Stove Stack från Stabilotherm är ett enkelt och prisvärt vedeldat kök.

Man kan toppmatselda ett vedeldat kök med knaster.
Eller sticka in lite grövre grenar från sidan och låta dem vila på marken som stöd.

Tre viktiga krav för att köpa ett fungerande vedeldat kök:

  • Välj ett stabilt kök av lite större format för bättre hantering och mer stabilitet.
  • Välj ett kök där alla delar sitter ihop och som enkelt går att fälla upp. 
  • De bör vara luckor eller hål i sidorna för att enkelt kunna tillföra brännbart material.

 Du hittar Bushbox XL på General Prepper och Wood Stove Stack från Stabilotherm på Outnorth

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laga klockarmbandet istället för att köpa nytt
Rejäla dubbar på skorna