Skaffa hund och använd matresterna

5 november, 2018
Kategori:

TV-aktuella ”Maträddarna” har på kort tid fått svenskarna att prata om matsvinn som ett nyvunnet intresse. En nödvändig utveckling sedan mängden matsvinn ökar från år till år. Bästa tipset – bortsett från att sluta att kasta mat överhuvudtaget – är att skaffa hund och servera matrester till jycken året om. Koka rent benrester och servera hunden sås och potatis.

Hundar älskar allt som vi kastar.

När jag var liten på sjuttio och åttiotalen var det inte särskilt många som serverade hunden dyr importerad mat från USA. Istället fick hundar och katter äta det som blev över i köket. Om inte grytkrafs och fettsvålar så åtminstone slaktrens och saker som blev gammalt i kylen.

Att koka buljong och slaktrens är ett utmärkt sätt att ta hand om maten runtomkring oss.

Numera verkar folk i allmänhet slänga saker som är fullt ätbara. Mejeriprodukter vars datum gått ut och brödskalkar, grönsaker och frukt med en brun prick på skalet. Min hund, jag vet att hon är galet bortskämd gillar inte alls torrfoder och hundmat. Istället föredrar hon allt som blir över i köket och slickar gärna rent både filtallrikar, grytor och infrysta byttor (du vet brukarna i frysen vars etikett trillat bort och man inte har en aning om vad burken innehåller). Bortsett från matrester (från tallrikar och grytor) och en och annan ostskalk finns det flera saker som jag gärna ger hunden. För att skona magen på känsliga hundar kan man kombinera torrfodret med hemlagade rester. 50/50 är bra för både klimat och plånbok. Dessutom kommer hunden att stormtrivas.

Kokt slaktarens tillsammans med grönsaker blir en utmärkt viltbuljong. Resterna ger du till hunden.

Slaktrens: Att skära bort fina köttbitar från slaktade djur är en fröjd. Värre är det med slaktresterna: nacke, rygg och revben som är svåra att skära ut. Jag slänger alltsammans i en stor saftgryta och låter koka i 2-3 timmar beroende på hur mycket ben som finns. På så sätt faller köttrester, senor och fett av från benen som blir utmärkt hundfoder i flera dagar. Plocka bort benresterna och frys in i portionsförpackningar. Servera tillsammans med torrfoder. Man kan också koka eget långkok (för humankonsumtion) på både nacke och ryggrad. Funkar utmärkt för både vildsvin, rådjur och älg.

Frys in resterna i portionsförpackningar (gärna för ett par dagar i samma påse).

Koka egen fond: Att koka egen fond – eller buljong) är en fröjd när man har riktigt gott om råvaror. Jag kokar grönsaksbuljong på fula råvaror: morötter, rotselleri, kålrot, lök och potatis och låter de avsilade resterna bli finkokt foder åt djuren. Frys in i portionsförpackningar (man kan med fördel frysa in för ett par dagar i rad i samma påse då resterna håller sig fint i kylskåpet).

Sitka har ätit matrester ända sedan hon var valp.

 

 

 

 

Toppa brysselkålen
Ekologiskt i topp - ändå minskar försäljningen på ICA