Skapa trädgårdsmiljöer med pil, hassel och björk

30 maj, 2019
Kategori:

Genom att använda olika sorters vidjor av sälg, hassel, pil eller björk kan man skapa trevliga miljöer i trädgården. Bortsett från konstnärliga utsmyckningar är vidjorna dessutom utmärkta att använda till växtstöd, som avgränsare och vindskydd.

Man kan skapa fina och praktiska skydd i trädgården av helt vanligt sly. Som exempelvis ett skärmskydd bland odlingarna. Använd grövre ämnen i hörnen och fläta sedan samman med tunnare material.

Trä är utan undantag ett fantastisk material att arbeta med. Det är smidigt, formbart och hållbart åtminstone så länge du använder det i färsk form. När slygrenarna däremot torkat spricker de lätt och är svåra att forma. Bästa tipset är därför att använda färska grenar alternativt lägga torkade grenar i blöt (dränk dem i vatten och låt dem ligga blött i en vecka) innan du tar upp dem och använder dem som om de vore färska.

Roliga formationer.

Välj trädsort efter användningsområde

Beroende på vad du ska använda utsmyckningen till bör du använda olika arter till olika saker. Pil slår som bekant lätt nya rötter och genom att köra ner färska pinnar i marken får du snart nya träd. Pil utvecklar dessutom blad och blir på sätt och vis som att skapa rum och former av träd med ett grönskande bladverk. Björk och hassel däremot försökas inte alls lika lätt och är mer lämpande för installationer där du helt enkelt inte vill ha grönskande väggar utan mer söker en snygg avgränsning i trädgården.

Eller praktiska avgränsare. Genom att använda färska sticklingar av pil kan man dessutom få en grönskande vägg.

Ta sly som du redan har

Även om det numera går att köpa färska sticklingar av pil som man sedan kan fläta till olika former går det minst lika bra att använda färskt sly från egen eller andras skog. De flesta markägare blir bara glada om du erbjuder dem att rensa undan sly och har sällan något att invända. Men glöm inte att fråga om lov innan du sätter igång. Ungt sly går utmärkt att klippa av med sekatör, medan grövre ämnen kräver grensax eller en liten såg.

Böjda installationer är omöjliga att motstå.

Ps. Glöm inte vattna om du sätter levande pil med avsikten att sticklingarna ska växa.

 

 

 

 

När kan man skörda sparris?
Gör egna tomatstöd av bambu