Skogens tid är nu

26 oktober, 2018

Med bara någon vecka kvar med lövklädda träd är det hög tid att njuta av skogens skönhet. Packa matsäcken inför helgen och ge dig ut i närområdet och njut av skogens prakt.

Trots torkan bjuder skogen just nu på imponerande färger.

Trots sommarens intensiva torka är skogen ändå påtagligt färgrik. Lönnen står i röd/gula färger och aspen, björken och boken kommer vackert efter. Just nu är naturen som vackrast.

Mossan går att detaljstudera i timmar.

Packa matsäck och ge dig ut i helgen

Det finns inget som är så lugnande för själen som att ge sig ut i skogen. Alla vet att naturupplevelser sänker blodtrycket och ger oss lugn och ro i själen. Ändå är vi så dåliga på att faktiskt släppa alla måsten och ge oss tid att njuta av den vackra naturen som finns runtomkring oss. Packa en termos med kaffe, goda mackor (varför inte grova mackor med stekt ägg), soppa på termos, sötsaker och något gott att dricka till barnen. Tänk på att packa i en skön ryggsäck och ta på dig bekväma skor. Glöm dessutom inte varma kläder, i synnerhet förstärkningsplagg att ta på under rast och vila.

Det går utmärkt att ha med soppa på mattermos. Just den här soppan är gjord på pumpa.
Soliga höstdagar får kroppen att tanka energi inför den mörka senhösten.

Låglandsleder en fantastisk tillgång till enkelt friluftsliv

I stort sett varje landskap har ett imponerande system med lättillgängliga låglandsleder som skyltas med orange ledmarkering. Lederna heter vanligtvis samma sak som landskapet: Blekingeleden, Skåneleden, Östgötaleden och Sörmlandsleden. Googla runt på nätet eller titta inom närmaste turistbyrå.

Låglandsleder markeras vanligtvis med orange färg.

Här nere hos oss (i Blekinge) är Blekingeleden just nu som vackrast då bokskogens vackra lövverk skiftar i gult, rött, brunt och orange. Min personliga favorit är leden mellan Mörtsjöåsen och Alljungen, en tur på 23 km i östra Blekinge. Om du inte vill gå så långt kan du starta vid Mörtsjöåsen och vandra uppåt Nävragöl. Då sjunker avståndet till en bra bit under 20 km. Kortare turer hittar du runt Järnavik, Mörrumsån och på fantastiska Almö ute i havsbandet. Glöm dessutom inte Ryssberget (Sölvesborg).

Fantastiska naturupplevelser väntar runt knuten.
Har du tur kan du om jag få chansen att se en livs levande havsörn.
Underbart att vandra genom kulturlandskapet.

Hoppas att vi ses i helgen.

 

 

 

Låt utemöblerna stå ute
Pumpa till Halloween