Skogsbrand – så gör du för att skydda dig

18 juli, 2018
Kategori:

I Sölvesborg har det inte regnat mer än 20 mm sedan början av maj. Det gör sommaren 2018 till en av de torraste i mannaminne och risken för skogsbrand är större än på mycket länge. Faktiskt så stor att en ynka gnista kan få ödesdigra konsekvenser. Så här gör du för att minska riskerna för brand och dessutom brandbekämpa effektivt när branden väl är ett faktum.

Det är extremt torrt i stora delar av landet. Bilden är tagen 20180717 i Stensjö by, Oskarshamns Kommun.

Ju tidigare du sätter dig ner och planerar för olika scenarion desto bättre. Bjud in grannar och kollegor och ägna rejält med tid för att planera olika lösningar som krävs vid en eventuell brand. Se över släckutrustning, evakueringsvägar, provkör dieselaggregat och vattenpumpar och serva allt som måste vara i toppskick för att bekämpa en eventuell brandutveckling. Glöm inte att tanka upp både elverk och traktorer eller bilar (som används för att driva vattenpumpar). Trots att Räddningstjänsten vanligtvis är på plats inom tjugo minuter (bortsett från i avlägsna skogsområden och mindre befolkade delar av landet) är de första minuterna avgörande vid en brandutveckling. Ju tidigare brandbekämpningen sätter igång desto lättare är det att få kontroll över både spontana och mänskligt utlösta bränder.

Branden sprider sig snabbt när det är så torrt i undervegetationen.

Just nu brinner det på 44 olika platser i landet och i både Ljusdal och Härjedalens kommun har hela byar fått utrymmas till följd av omfattande bränder, eller risk för spridning. I hela landet står skogsmaskinerna stilla för att minimera risken för gnistbildning och nästan överallt är det eldningsförbud. Dessutom bör man varken använda engångsgrillar eller stormkök.

Brandutvecklingen går fort.

Varna – larma – rädda – släck

Det låter självklart, men ramsan är nödvändig för att larmet till SOS Alarm ska komma i precis rätt ögonblick. Ju tidigare desto bättre. Tänk på att aldrig utsätta dig själv eller din familj, grannar eller vänner för onödig fara. Storma inte in i övertända stallar för att rädda djur som riskerar att brinna inne. Ta inga onödiga risker och var försiktig med att utsätta dig själv för fara när vinden snabbt kan få elden att ta en helt ny riktning. Det låter osannolikt, men en skogsbrand – eller brand i byggnad – kan snabbt få ödesdigra konsekvenser om man inte är försiktig. Inget är viktigare än människoliv. Inget!

Varna: Se till att människor håller sig borta från branden. Utrym byggnader och stall och se till att blockera ingången till stallarna då djuren ofta söker sig tillbaka till tryggheten trots att de räddats ur eldhavet. (Tro mig jag vet. I mitten av 1980-talet brann vår ladugård ner till grunden och tog med sig flera hundra grisar och tjurar i lågorna).

Rädda: Se till att sätta människor – både dig själv och andra – i säkerhet.

Larma: Ring SOS Alarm (112) och uppge var det brinner. Har du koordinater är det utmärkt.

Brinner det mitt ute i skogen bestämmer du en mötesplats med räddningstjänsten, gärna vid en väg som går att nå på ett enkelt sätt. Tänk på att inte ta för givet att någon annan redan ringt. Bättre att larma två gånger än igen gång alls.

Släck: Försök att släcka branden med brandsläckare eller vatten. Brinnande skog släcks lämpligtvis med vatten. Inomhus använder du brandsläckare. En brinnande människa släcker du genom att kväva elden med en brandfilt (aldrig fleece) uppifrån och ner. Börja alltså med huvudet och släck neråt. Tänk på att inte ta några risker.

Om det brinner överallt:

Gå inomhus och stäng ventilation, dörrar och fönster. Lyssna på Sveriges Radio P4 och slå igång appen Krisinformation (där VMA – viktigt meddelande till allmänheten – signaleras).

Branden sprider sig snabbt och kan ”hoppa” från en plats till en annan. Var försiktig.

Om räddningstjänsten uppmanar dig att evakuera bör du snabbt packa ihop en evakueringsväska och så snabbt som möjligt ta dig till en uppsamlingsplats. Det räcker att du tar med dig vatten, varma kläder, telefon och laddare, plånbok, toapapper, nödvändig medicin och gärna ett ombyte med kläder. Glöm inte en ficklampa.

Skogen är extremt torr med stor risk för skogsbrand.

Hur hanterar jag djuren: Utan fara för ditt eget liv öppnar du upp boxar och stalldörrar så att djuren åtminstone KAN ta sig ut på egen hand. Är stallet inte övertänt (det brinner bara i en del av stallet) kan du leda ut djuren ett och ett. Tänk på att vara försiktig när du öppnar stängda dörrar då draget plötsligt kan få elden att flamma upp. Känn på dörrar innan du öppnar dem (är de varma – låt bli att öppna). Stäng stalldörrarna för att undvika att djuren söker sig in i tryggheten på nytt.

Läs gärna boken Krishandboken som är fullsmockad med riktigt bra tips som gör att du utvecklar din egen krisberedskap. Finns att köpa i både bokhandeln och på Internet

Krishandboken ger dig mängder med tips på hur du kan öka familjens förutsättningar att klara sig på egen hand.
Friluftsmat utan låga
Vatten – en resurs som inte är oändlig