Skogsdungens roll i trädgården

15 juni, 2021

Från att ha haft en given plats i var och varannan trädgård är skogsdungen på väg att försvinna trots att alla vet att träd och sly ger nödvändiga livsutrymmen för både insekter, fåglar och djur. Dessutom skänker dungen behaglig skugga under sommaren.

I skydd av träd och buskar trivs både insekter och fåglar.

Det är ingen överdrift att säga att Sverige skulle må bra av fler skogsdungar, såväl i privata trädgårdar som i offentliga miljöer och kring jordbruksmark. I dungen trivs inte bara fåglar och djur utan  grönskan ser också till att behålla vätan i marken när det väl regnar, ger vindskydd, skugga och smart insynsskydd mot en väg (om du exempelvis vill vara ifred eller dämpa buller).

Förr var det självklart med dungar och träd i åkerkanten, men idag blir det alltmer ovanligt med en naturlig fond runt åkermarken.

Träd och buskar förhindrar torka

Många tror att träd och buskar torkar ut trädgården när de i själva verket binder väta i marken och ser till att hålla trädgården grön och fuktig. Stora träd dricker visserligen en betydande mängd vatten och kan absolut torka ut en rabatt som ligger illa nära några större träd, men över en större yta skapar träden en fuktigare miljö som inte torkar ut lika snabbt. Dessutom fungerar dungen som ett effektivt vindskydd vilket minskar avdunstning och torka markant.

Träd och högt gräs hjälper till att bevara fukten i trädgården.

Bra miljö för nyttoinsekter, fåglar och djur

Skogsdungen lockar dessutom både fåglar och djur och ger ett bra skydd mot insektsangrepp då fåglar – som är en mycket bra skadedjursbekämpare – behöver någonstans att vila och planera inflygningen i trädgården. Ju fler sittplatser desto fler fåglar.

Den som bor naturnära kan till och med lyckas med en egen blåbärsskog i trädgården.

Så skapar du en egen trädgårdsdunge

Enklast är att låta en liten del av trädgården ”förvilda” sig. Låt gräset växa högt och ansa inte mer än nödvändigt. I en modern villaträdgård är det extra viktigt att låta en del av trädgården förbli vild och kanske till och med plantera några snabbväxande träd som björk och sälg (den sistnämnda är superviktig på våren för sin tidiga blomning vilket kommer bina till godo) för att snabbt få upp en hållbar miljö. Det är givetvis inte meningen att skogen ska flytta in i trädgården utan vi vill bara ta del av skogsdungens alla fördelar vilket gynnar såväl odlingar som djur- och fågelliv.

 

 

 

Vara Ute – så njuter du av ett enkelt friluftsliv
Knipsa av blommorna och fortsätt att skörda spenat