Skogsträdgården – mycket av allt

26 april, 2022

Att bo i skogen har sina fördelar. Det är gott om plats och oändligt med möjligheter att skapa blommande ängar precis så som man vill ha det. Men även i ett klassiskt villaområde kan man skapa samma förutsättningar. Viktigast av allt är att spara träden och kombinera det vildvuxna med det ansade för att lägga grunden till ett blommande paradis. På köpet får du en naturlig trädgård som både djur och människor uppskattar. Särskilt insekter.

Ett blommande paradis med vårlökar.

Så här på vårkanten är det lätt att drömma om oändliga vårlöksängar. Blommande färginjektioner som lättar upp vårvinterns dova färger. Ett paradis mitt i skogen.

Mäktiga pärlhyacinter som trivs i skogen.

Bästa tipset för att lyckas med ett blommande skogsavsnitt är att spara träden som de är. Fäll inga träd (annat än sådana som riskerar att falla) och ersätt alltid ett fällt träd med två nya. Fördelen med träd är nämligen att de behåller fukten i trädgården, ger skugga, skyddande mikroklimat och oändliga möjligheter att skapa blommande paradis runt huset.

Se träden som en förutsättning för en hållbar trädgård. Scilla (vårstjärna) sprider sig lätt både via frö och sidolökar. 

Det tar ganska lång tid att få lökar att frodas och sprida sig, men när de väl gör det kommer du aldrig att ångra beslutet att göra om en sorgsen gräsmatteöken till ett blommande och prunkande paradis.

Vårlöken trivs i skogsträdgården.

Köp ordentligt med lökar när plantskolorna rear ut dem och gräv ner så många du bara orkar. Resultatet kommer snabbt och redan året efter kan du njuta av de första lökarnas färgexplosioner. En trädgård att njuta av när vi behöver färgprakten som mest.

 

 

 

Bygg ett planteringsbord av gamla lastpallar
Frasiga våfflor över öppen eld