Skörda och tvätta vitlök

28 juli, 2019
Kategori:

I mitten eller slutet av juli brukar det vara dags att skörda egen vitlök. Då är blasten vanligtvis gul och hänger ner mot marken likt fjolårsgräs. Dra upp all vitlök på en och samma gång och sortera bums efter sort och storlek. Spara friska välväxta lökar som utsäde och tvätta vitlöken noggrant. Tvättad vitlök är nämligen inte bara finare att titta på. Den håller dessutom bättre än otvättad lök då du samtidigt sorterar bort lökar som inte håller måttet.

Det är dags att skörda vitlök när blasten hänger ner mot marken som fjolårsgräs.

Fatta blasten nära marken och dra varje vitlök rakt upp ur jorden. Sortera sortspecifikt eller lägg alla lökar (oavsett sort) huller om buller i en enda hög. Tvätta löken med en trädgårdsslang och använd en mjuk duschstråle om jorden släpper lätt och en lite hårdare om jorden sitter fast.

Använd en mjuk vattenstråle om jorden släpper lätt.

Använd en sekatör och klipp bort rottrådarna och knipsa av blasten. Lägg vitlöken i en nät- eller trådback med tillräckligt stora maskor så att vattnet rinner av, men att vitlöken stannar kvar i korgen. Man kan också använda en rotborste för att få bort den värsta smutsen. Ställ den tvättade vitlöken rakt i solen eller i ett fönster i ett uthus. Efter någon vecka är vitlöken klar att bära in.

Lägg vitlöken i en hålad back (en brödback är utmärkt) och låt vattnet rinna av. Torka i ett uthus eller rakt i solen utomhus.

Vitlöken mår bäst i ett svalt utrymme eller i rumstemperatur. Hellre torrt än fuktigt. Undvik kylskåp. Ett bra sätt för att undvika röta är att förvara löken luftigt, i hela vitlökskransar eller i separerade klyftor.

 

 

 

Välj campingplatser där vattnet ingår i priset
Så bygger du ett permanent skydd runt jordgubbarna