Skydda fiberduken mot inkräktare

Ända fram till i år har jag sett fiberduken som ett utmärkt sätt att skydda svaga plantor mot kyla, vind och skadedjur. Dessutom har väven alltid gett tidigare skördar och kunnat återanvändas år efter år. Åtminstone om man valt den lite dyrare fiberduken från början. Men i år är det inte plantorna som behöver skyddas utan fiberduken själv. Det är krig i Sölvesborg. Mellan mig och kajorna.

Visst har det hänt att fåglarna hackat sönder fiberduken förut, tagit en bit i hörnen och dragit vidare innan jag hunnit reagera. Men det året har sabotaget nått oanade höjder och kajorna tycks njuta av mina taffliga försök att hindra deras framfart. Inte ens hunden kommer i närheten av deras gangsterliknande fasoner då de lyfter (med näbben full av fiberduk) så fort både jag och hunden visar oss i trädgården.

Kompostgaller håller åtminstone fiberduken på plats
Sedan jag placerade kompostgaller på odlingsbäddarna lyckas fåglarna åtminstone inte lyfta med hela sjok av väv i näbben. Istället sitter de uppmärksamt i kanten av bäddarna och drar och sliter upp väven genom kompostgallret. Inledningsvis använde jag återanvänd fiberduk från jordbruket. Enorma fiberdukar som jag klippte till små dukar hemma i trädgården.
Fåglarna slet sönder dem allihop. Det fortsatte med tredubbel väv (för att skydda mot förra veckans minusgrader) men även den väven gick samma öde till mötes. Nu har jag gett upp och sparar de bästa bitarna inne i förrådet.
Vad hjälper egentligen mot fåglar i trädgården?
Helt klart ett skyddande nät av hönsnät. Spika en ram av läkt omkring 15-20 cm ovanför odlingsbädden. Det räcker med en stolpe i varje hörn och en ram av läkt högst upp. Klä ramen med hönsnät som viks och böjs ner mot marken. Det är det enda som hjälper.
I helgen är det jag som tar fram både bräder, spik och hönsnät.
Tack för tipset Ralf Rosendahl.
0 kommentarer