Skydda tomater på friland med fiberduk och engångskrukor

16 maj, 2023
Kategori:

Att plantera ut känsliga tomater på friland kan vara ödesdigert om man inte har möjlighet att skydda dem mot sol och starka vindar. Avhärdning är en sak, men allra bäst resultat får man om man samtidigt skyddar dem med fiberduk. Och skyddar duken med upp-och-ner-vända krukor.

Lägre busktomater fungerar allra bäst på friland. Man kan redan vid utplantering trycka ner grövre pinnar vid varje planta och helt enkelt ”hänga” fiberduken rakt på dessa som skydd mot sol och vind. När plantorna sedan vant sig vid sin nya miljö kan man ta bort väven och låta pinnarna stå kvar som stöd i köksträdgården.

Oavsett om du har möjlighet att avhärda dina tomatplantor eller inte, alltså att successivt vänja dem vid väder och vind (särskilt sol och vind) så kan frilandsexponeringen vara utmanande också för relativt starka tomatplantor. Mitt bästa tips är att plantera ut dem direkt på friland så fort risken för nattfrost är över och täcka plantorna med fiberduk. Är det fortfarande risk för minusgrader kan man täcka plantorna med två eller tre lager fiberduk.

Är det fortfarande risk för nattfrost så kan du täcka plantorna med dubbla eller tre dubbla lager med fiberduk.
Upp-och-ner-vända krukor skyddar den känsliga väven. Här används samma teknik för kålnät.

Fiberduk och upp-och-ner-vända krukor

För att undvika att väven tynger ner plantorna kan man sticka ner vidjor eller bambupinnar i hörnen av odlingen (max 1–2 meter mellan pinnarna) och helt enkelt ”hänga” väven på dessa. På så sätt slipper man risken för att väven ska knäcka de känsliga plantorna. Eftersom väven är känslig för slitage och gärna går sönder vid pinnarna kan man sätta upp-och-ner-vända krukor på dessa för att undvika hål. Exakt samma teknik som används för kålnät senare på säsongen då kållarverna går bärsärkagång i kålodlingen.

Blomsterpinnar eller vidjor i den lilla pallkragen och rejäla pinnar i den större odlingen. Täck den spetsiga toppen med en kruka så skyddar du väven/nätet mot slitage.

Låt fröogräset gro innan du sår på friland
Gasolkök för att laga mat i kristider