Skydda trädgården från nattfrost

17 maj, 2022
Kategori:

Trots att det vanligtvis är ganska varmt mitt på dagen i maj och i början av juni månad så kan nätterna bli riktigt kalla. Så här gör du för att skydda fruktträd och odlingar från den lömska nattfrosten.

Ett skyddande tak av fiberduk (man kan till och med använda två- och tredubbla lager om det riskerar att bli riktigt kallt) skyddar växterna effektivt.

Vårens och höstens järnnätter kan vara förödande för oss som älskar att odla. Vanligtvis är det fruktträd och jordgubbar som drabbas, kanske tidiga tomater på friland och en och annan känslig blomma. Särskilt medelhavsväxter. 

Bygg ett skyddande tält av fiberduk runt tomatplantorna.

Klä in fruktträden med fiberduk

Allra enklast är att klä in trädgårdens allra känsligaste växter och träd med fiberduk. Det går enkelt att lägga friberväv över jordgubbar, sallad och medelhavsväxter och nästan lika lätt att vira in trädkronan på enstaka fruktträd med fiberduk. Det är naturligtvis svårare att klä in många träd med fiberväv. Ett bra alternativ kan vara att sätta gång vattenspridaren då fuktiga plantor – och blommor – har svårare att frysa än torra.

Det går utmärkt att klä in fristående fruktträd med fiberduk.

Sista lösningen kan vara att värma odlingarna, elda i närheten av känsliga persikoträd eller i ändarna av vinodlingar och hallonbuskage för att helt enkelt hålla kylan borta. Oftast blir det som kallast fram på morgonkvisten, just då natten övergår i dag. Något som kan vara bra att tänka på om du inte vågar riskera odlingarna och vill stiga upp för att vattna.

Även bevattning är ett enkelt sätt att hålla frosten borta.

Sedan hoppas vi att ansträngningarna bär frukt och det inte blir så kallt som SMHI lovat.

 

 

 

Avhärda plantor under fiberduk
5 fördelar med att så grönsaker i pluggbrätten