Skydda trädgården mot rådjuren

21 april, 2018
Kategori:

Även om graciösa rådjur är ett trevligt tillskott i naturen är det inte särskilt kul när de kliver in i trädgården. I synnerhet inte när de får för sig att börja kalasa på odlingar och blommor. Här får du fyra tips på effektiva vapen i fajten mot rådjuren.

Så här på våren kan rådjuren blir ett stort problem i trädgården. I synnerhet om du har mycket tulpaner som rådjuren älskar.

Hägna in trädgården med staket

Det låter inte särskilt kul att hägna in hela trädgården med staket, men om du vill vara helt säker på att verkligen slippa problem med rådjur är det den mest effektiva lösningen. Dessutom skyddar staketet oftast mot både vildsvin och hare/kanin så länge du placerar staketet på rätt höjd så att det skyddar mot både små och stora djur.

Nätstaket är det mest effektiva staketet som dessutom syns minst. Just det här staketet sitter på en stengärdsgård som därmed blir tillräckligt hög för att även hålla lite större djur ute från odlingarna.

Klassiska staket som gärdsgårdar, ribbstaket och Gunnebostängsel är mycket effektiva mot skogens djur så länge de är tillräckligt höga så att rådjuren – och i vissa fall älgar eller hjortar – inte kan hoppa över. Ett billigare och enklare sätt är att installera ett elstängsel. Numera finns det fina praktiska elstängsel som inte kräver anslutning till elnätet. Kombinera batteripacken med en solcellspanel så kan du placera elstängslet precis var som helst.

Klassiska gärdsgårdar funkar bra så länge de är tillräckligt höga.
Klassiska gärdsgårdar funkar bra så länge de är tillräckligt höga.

Sätt upp tre till fyra eltrådar, allra helst på en höjd ända upp till 170 cm över marken då både rådjur och dovhjort kan hoppa väldigt högt. Om du dessutom vill skydda odlingarna mot hare och kanin bör du sätta ytterligare två trådar allra närmast marken, 5-10 cm och 15-20 cm ovan mark. Se till att strömmen är på dygnet runt till en början. Efterhand som djuren verkar undvika just din trädgård kan du prova att slå ifrån strömmen. Om det inte funkar får du ha strömmen påslagen dygnet runt. Ett bra tips brukar vara att ha strömmen på när djuren är som mest aktiva (alltså hungriga – morgon och kväll).

Med hjälp av solceller slipper du ladda bilbatteriet som driver elstaketet och kan sätta upp ett elstaket långt från en strömkälla.
Med hjälp av solceller slipper du ladda bilbatteriet som driver elstaketet och kan sätta upp ett elstaket långt från en strömkälla.

För skydd mot vildsvin rekommenderas tre eltrådar, 20, 50 och 70 cm över marken. Den nedersta tråden bör sitta så lågt som möjligt för att undvika att grisen får in trynet under staketet och sedan kan forcera det framåt med sin hårda starka panna/tryne. Eftersom tråden bör sitta så lågt som möjligt finns det risk för att staketet tappar effekt då det ligger an mot högt gräs och annan undervegetation. Man bör därför sträva efter att ha ett så kraftigt elstaket som möjligt för att råda bot på problemen med vildsvin.

Vildsvin blir snabbt ett stort problem.
Vildsvin blir snabbt ett stort problem.

Särskilda rådjursstaket saluförs numera på nätet. Det är tunna utrullningsbara nät som man fäster i vanliga stolpar som slås ner i marken. Man kan till och med använda tunna plastpinnar eller armeringsjärn för att fästa nätet. Flera av rådjursnäten är så tunna att man inte ens ser dem på avstånd vilket givetvis känns bra då det inte är särskilt kul att bo i ett inhägnat Fort Knox.

Ta hjälp av traktens jägare

Om du inte jagar själv kan du vända dig till traktens jaktlag, eller om det är i stadsmiljö till kommunjägaren i just din kommun om problemet är omfattande. Enligt bilaga 4 till jaktförordningen får vildsvin (som kommer in på en gård eller i en trädgård där de orsakar eller kan orsaka skada eller annan olägenhet) jagas året om. Sådan jakt får bedrivas av den som har jakträtt och bor på en gård eller har en trädgård. Tänk på att det krävs tillstånd för att jaga centralt om du bor i ett villaområde eller detaljplanerat område. Hör alltid med polisen och kommunen i just din region innan du sätter igång.

Mota med växter

Många menar att rådjuren ratar trädgårdar, eller åtminstone delar av trädgården som doftar skarpt. Vitlök är en sådan doft som rådjuren sägs undvika. Ett vanligt tips är därför att vattna med vitlöksvatten, krossa några klyftor med vitlök i en vattenkanna och låt dra över natten. Vattna sedan återkommande med vitlöksvatten kring trädgårdens kanter. Nackdelen är såklart att doften försvinner snabbt och du måste upprepa behandlingen återkommande.

Att vattna med vitlöksvatten är ett gammalt knep som tål att testas.
Att vattna med vitlöksvatten är ett gammalt knep som tål att testas.

Man kan dessutom prova att plantera växter som rådjuren inte gillar. Exempelvis sippor, silverarv, akleja, daggkåpa, kålrabbi, nepeta, riddarsporre, fänkål, tagetes, temynta, krasse och olika sorters narcisser. Även om växterna knappast har någon avskräckande effekt kan de förhoppningsvis göra trädgården ointressant. Dessutom är det vackra – och i vissa fall goda – växter.

Tips: Man kan också prova att odla en ring med ramslök eller gräslök längs trädgårdens kanter. Genom att tvinga rådjuren att passera växter som de inte gillar gör man åtminstone inte angreppen större. Kaniner sägs dessutom undvika plymspirea, daglilja, funkia, libbsticka och kungsljus.

 Lycka till!

/ Niklas

 

Dags för lekstugan att flytta hemifrån
Skola om tomaterna