Skydda världens elefanter

26 november, 2017
Kategori:

Vad är det som gör att man älskar en plats som man inte ens tillhör? En avlägsen plats långt borta i Afrika som dessutom skiftar beroende på vilket land jag har förmånen att besöka.

Jag hävdar att det är ljuset, folket, dofterna och elefanterna. Ljuvliga djur som jag gärna följer. Viktiga individer som tack vare ett intensivt tjuvskytte minskar drastiskt över hela Afrika.

Afrikas elefanter minskar snabbt i antal. Genom att besöka Afrika kan vi höja rösten och kräva politiska beslut.
Afrikas elefanter minskar snabbt i antal. Genom att besöka Afrika kan vi höja rösten och kräva politiska beslut.

I drygt femton års tid har jag haft förmånen att resa till Afrika. Det började med en bilresa från Sverige hela vägen ner till Sydafrika, via mellanöstern och Östafrika och har fortsatt med ett ständigt återvändande till både östra och södra Afrika. Ibland med familjen och ibland tillsammans med en grupp nyfikna människor som drömmer om Afrikas vilda djur, ganska ofta om elefanter, lejon och trädklättrande leoparder.

Elefanten är världens största landlevande varelse.
Elefanten är världens största landlevande varelse.

Inte en endaste gång har jag varit i Afrika utan att uppleva lyckan av att se vilda elefanter. Dessa enorma varelser, ledda av en matriark som lever i grupp tillsammans med andra honor och deras ungar. Hanarna – som kan bli ända upp till 3,3 meter höga och väga imponerande 6 ton (extremt ovanligt numera sedan stora individer helt enkelt slaktats av tjuvskyttar) – lever däremot ensamma eller i små grupper med unga hanar. Enligt Världsnaturfonden (WWF) fanns det i början av 1900-talet imponerande 10 miljoner elefanter i Afrika, en siffra som sjönk till 1,3-1,5 miljoner elefanter under 1970-talet och som nu sjunkit till under 400 000.

Överallt är forskarna överens: det enda som hjälper är övervakning och förhoppningsvis ett förbud mot handel med elfenben. I december 2016 tog Kina beslut om att före nyår 2017 stoppa all handel med elfenben. Behöver jag säga att beslutet är efterlängtat?

Elefanter är kloka, vackra och dessutom spännande att titta på.
Elefanter är kloka, vackra och dessutom spännande att titta på.

Så vad kan man göra?

Självklart ska man inte köpa produkter som är gjorda av elfenben. Acceptera inte ens butiker som har sådana produkter i sortimentet utan att också anmäla butiken till både WWF (lokalt eller internationellt) och till den lokala polismyndigheten. Givetvis är det förbjudet att ta med sådana produkter in i EU. Besök Afrikanska länder – och nationalparker – och njut av elefanternas närvaro. Tänk på att bo på små lokalt drivna lodger och camper och var noga med att anlita lokala chaufförer, lokala guider och köp enbart tjänster lokalt. Att använda sig av stora internationella företag ger sällan några större inkomster lokalt. Och stöd WWF.

Elefanter jagas för elfenbenens skull. Resten lämnas att ruttna i solen.
Elefanter jagas för elfenbenens skull. Resten lämnas att ruttna i solen.

Elefanter i tusental i Hwange Nationalpark (Zimbabwe)

På plats i Hwange Nationalpark i nordvästra Zimbabwe råder det knappast brist på elefanter. Trots att antalet elefanter minskar drastiskt över hela Afrika finns det fortfarande platser där elefantpopulationen är enorm. Zimbabwe är ett sådant land trots att Robert Mugabe dragit landet rakt ner i rännstenen. För mindre än en vecka sedan avgick Robert Mugabe efter 37 år vid makten och hela Zimbabwe håller andan medan resten världen hoppas att ett nytt politiskt system kan få Zimbabwe på fötter. Själv hoppas jag att hela världen åker till Zimbabwe. Som turist kan man onekligen göra skillnad. För både Afrika, elefanterna och människornas skull.

Galen prisutveckling

Trots att tjuvjägarna knappast tjänar några större pengar är inkomsten lockande. Vanligtvis får en tjuvjägare i Tanzania 500 kr kilot för elfenben, medan samma vara kostar 15 000 kronor kilot på den asiatiska marknaden (genomsnittspriset är 2000 USD/kilo.

http://www.wwf.se

 

Tältnätter i paradiset - Okavangodeltat
Egna tomatfrön från världens alla hörn