Slipa dina knivar

21 september, 2019
Kategori:

Det finns inget värre än att arbeta med slöa knivar oavsett om du använder kniven i köket, under jakt, fiske eller helt vanligt friluftsliv. Se till att slipa knivarna kontinuerligt och skaffa gärna en egen knivslip. Resultatet blir oerhört bra och du slipper risken att behöva ”såga” dig igenom en helt vanlig tomat.

Numera finns fina knivslipserbjudanden på nätet, men den som provat blir snart medveten om att det är dyrt att skicka iväg knivarna ett par gånger om året. I synnerhet om du har många knivar. Ganska snart sparar man nämligen in priset vad en helt vanlig slip kostar. Och då kan du slipa både dina egna och dina vänner knivar gratis. Ju fler knivar du slipar desto bättre kunskap får du. Ett bra sätt att bli populär i grannskapet alltså.

Så gör du: Plocka fram knivslipen och sätt den i rätt position. Jag använder en Tormek T-4 av bushcraftmodell (egentligen samma maskin fast i en annan färg) tillsammans med ett antal jiggar beroende på om det är knivar, yxor eller saxar som slipas. Fyll vattenbehållaren med vatten och låt slipstenen suga åt sig vatten. Man blir förvånad över hur mycket vatten som går åt.

Markera eggen (slipvinkeln) med en tuschpenna.

Är du osäker på knivbladets slipvinkel kan du markera eggen med en tuschpenna. Annars använder du den vinkelmätare som följer med för att slipa kniven i rätt vinkel.

Fäst jiggen mitt på knivbladet (för en så här liten kniv hamnar jiggen rätt nära eggen) men så länge den inte hakar fast i slipstenen går det bra.

Sätt fast knivjiggen (SVM-45) mitt på knivbladet och fäst jiggen mot stödet. Justera sedan in slipvinkeln så att den ser rätt ut för ögat och dra stenen manuellt framåt för att ”slipa” eggen försiktigt för att se om slipvinkeln är korrekt. Är vinkeln korrekt slits tuschmarkeringen bort. Är den fel så justerar du med justeringsskruvarna tills du hittar rätt slipvinkel.

Lägg jiggen och kniven i rätt position och rör slipstenen framåt manuellt. Du ser direkt om rätt vinkel slipar bort tuschmarkeringen.

Sätt igång maskinen och slipa kniven med stenen roterandes mot dig, så att det bildas en liten våg av vatten på bladet. För kniven från ena hållet av bladet till det andra med ett mjukt bestämt tryck mot slipstenen. Ta stöd med tummen runt jiggens topp för att försäkra dig om att läget inte förändras. Beroende på eggens skick kan det behövas 2-10 slipdrag per sida för att få till en bra egg. När du känner eggens ”råegg” på andra sidan är slipningen klar. Fortsätt då med nästa sida.

Slipa kniven med stenen roterandes mot dig.

Bryn sedan bort råeggen med hjälp av läderbrynet. Glöm inte att smeta ut brynpasta på läderremmen innan du sätter igång. Tänk på att läderbrynskivan ska rotera bort från dig och kniven (du måste alltså vända på maskinen) för att kniven inte ska hugga in i lädret. Polera eggen och bryn bort råeggen. När du ser att brynpastan fäster i råeggen vet du att du ligger rätt. Torka bort pastan på bladet och prova skärpan genom att skära i en pappersblad.

Bryn bort råeggen och polera med läderbrynet.
Kontrollera skärpan med ett vanligt tidningspapper som kniven lätt skär igenom.

Efter ett par gånger är du en mästare på att slipa knivar. Tänk på att du måste justera slipvinkeln mellan varje kniv eftersom vinkeln kanske inte är den samma. Lycka till!

 

Inred svampkorgen
Torkad rotselleri med persilja