Smakrik japansk ramen

30 oktober, 2019
Kategori:

Ramen är en japansk nudelsoppa som finns i lika många varianter som det finns japanska familjer. Grunden bygger på en smakrik buljong som hälls över nykokta nudlar och rejält med vegetariska tillbehör. Man kan också servera ramen med kyckling, fläsk eller lax.

Ramen bygger på en smakrik buljong som kokas i en dryg halvtimme.

Jag fullkomligt älskar smaken av ramen oavsett om jag gör den själv eller äter den på en marknad i Tokyo. Överallt i Japan finns dessa mysiga krypin där man snabbt och prisvärt hinkar i sig en ramensoppa till lunch. Här hemma är ramen en utmärkt innehållsrik soppa som mättar året om. Använd så mycket råvaror som möjligt från trädgården och utmana dig själv att göra den godaste buljongen någonsin.

Ramensoppa med kyckling, 4 portioner.

  • 1 purjolök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 200 gram champinjoner eller shiitakesvamp. Även skogssvamp fungerar bra.
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk honung
  • 2 liter vatten
  • 4-6 msk japansk soja
  • 2 msk sesamolja
  • 6 msk kycklingfond
  • 1 riven röd chilifrukt (jag använder en hel Jamaican Bell)
  • 4-6 tsk riven ingefära
  • Ramennudlar

Som topping:

  • 4 ägg
  • 100 gram böngroddar
  • 1 limefrukt
  • 1 näve färsk koriander (det går lika bra med frusen)
  • 300 gram kycklingfilé
  • Rostade sesamfrön
  • Salt och peppar

Så gör du: Sätt ugnen på 165°C och krydda kycklingfiléerna med salt och peppar. Bryn filéerna i en stekpanna till dess att de får färg på båda sidorna och sätt in dem i ugnen i omkring 20 minuter tills innertemperaturen når minst 70°C.

Skala och riv vitlök och ingefära och riv ner chili (jag använder en hel Jamaican Bell) och fräs i lite rapsolja i en större kastrull. Häll på vatten, kycklingfond, honung och vinäger och låt sjuda i 20 minuter.

Skiva svamp och skär ner en hel purjolök. Den vita delen använder du i buljongen och den gröna delen används som topping.

Skiva svampen och strimla nedre halvan av purjolöken. Spara de gröna delarna till topping. Om du använder skogssvamp bör du förvälla dem i 20 minuter i en stekpanna (beroende på sort). Häll i svamp, purjolök och sesamolja i buljongen och sjud i ytterligare fem minuter. Koka nudlarna i en annan gryta och koka äggen i omkring sex minuter. Strimla resten av purjolöken (den gröna blasten) och hacka koriander.

Lägg nudlarna i en soppskål och häll över buljong så att det täcker nudlarna. Toppa med skivad kyckling, ägghalvor, böngroddar, purjolök och koriander. Pressa över en halv limefrukt. Ät och njut!

Japansk ramen kan man nästan äta varje dag.

/ Niklas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kolat tyg som fnöske
Torka äpple i mängder