Snabb saltgurka i bitar

10 augusti, 2021
Kategori:

Ett snabbt recept att ta till när växthuset eller köksträdgården dignar av inläggningsgurkor. Utmärkt till både ostar, middagar och som snacks när andan faller på. Har du inga egna gurkor går det givetvis lika bra att köpa Västeråsgurkor av en odlare i närheten eller i butik. 

Använd klassisk inläggningsgurka av Västerås karaktär. Köpt eler hemodlad spelar ingen roll.

Har man en gång bott i Östergötland och haft tillgång till den fantastiska saltgurkan från Kinda så kan man inte sluta längta efter denna salta delikatess som förgyller hösten och vinterhalvåret. Receptet baseras på 1 kg gurka, men lägg gärna in mer.

Du behöver: 1 kg inläggningsgurka av Västeråskaraktär, salt, ett tiotal svarta vinbärsblad, en knippe dill och kanske några dillfrön om du har. Till lagen: 1 liter vatten, 2 dl ättikssprit (12%), 0,25 dl salt och 2 tsk socker.

Så gör du: Tvätta gurkorna rena, särskilt viktigt om gurkorna växt på friland för att bli av med all jord. Du kan använda en kökssvamp för enkel hantering. Lägg gurkorna i en bunke tillsammans med 0,25 dl salt över natten. Rör om ordentligt. Saltet hjälper nämligen till att dra ut vätska ur gurkorna så att de blir så där smaskigt krispiga.

Inläggningsgurkan ”Rhensk druv Hg” av Västeråstyp från Nelson Garden är utmärkt som saltgurka.

Koka ihop ingredienserna och låt svalna. Det är bättre att använda lite mindre salt om du är osäker på hur salt du vill att gurkan ska vara. Tärna gurkorna i grova bitar och lägg ner dem i burken tillsammans med svarta vinbärsblad, dill och kanske lite pepparrot. Det är smart att lägga vinbärsbladen längst ner i burken och sedan fylla på med gurkor och toppa med dill. Häll på lag så att det täcker ända upp och ställ burkarna upp och ner i ett mörkt och svalt utrymme tills de ska ätas. Smaskigt som både snacks och som tillbehör till middagen.

 

 

Så förbereder du dig på mycket regn
Torka gul och röd lök hängandes i kompostgaller