Solar egg – en bastu utöver det vanliga

11 augusti, 2017

Det är lika bra att säga det direkt. Jag älskar att basta. Överallt är den svenska fjällvärlden full av spännande bastuanläggningar, ofta med en sagolik utsikt ut mot fjälltopparna runtomkring. Just nu kan man boka plats i en av fjällvärldens mest unika bastuanläggning, Solar Egg i Björkliden. Med magisk utsikt över Torneträsk och Lapporten.

Utsikten över Nuolja, Torneträsk och Lapporten är beroendeframkallande.
Utsikten över Nuolja, Torneträsk och Lapporten är beroendeframkallande.

I april invigdes den annorlunda bastuformationen, utformat som ett ägg mitt inne i centrala Kiruna. Bastun är designad av den prisbelönta svenska konstnärsduon Bigert & Bergström som hittat sin inspiration ur det arktiska klimatet där ljuset varierar mellan ett totalt mörker och ett massivt ljus. Ägget sägs vara en symbol för pånyttfödelse och nya möjligheter.

Barnen speglar sig i Solar Eggs blanka yta.

Solar Egg är drygt fem meter högt och fyra meter brett. Ett enormt ägg som fått ett skal av guldplaterat rostfritt stål i vars spegelbild fjällvärlden går igen i oändlighet. Solar Egg byggdes i Kiruna för att spegla den enorma stadsflytten som just nu äger rum i Norrbotten.

Enkel inredning i klassiskt bastutema.
Enkel inredning i klassiskt bastutema.

Ägget består av ett självbärande skal (totalt 69 bitar) som kan monteras isär och flyttas runt till olika utställningsplatser. Just i sommar står Solar Egg i Björkliden, vid kanten av Torneträsk. Bastun värms upp av ett klassiskt vedeldat bastuaggregat och entrédörren påminner om ett rymdskepp som just landet på jorden.

Entrédörren fälls ner som en landgång på en månlandare.
Entrédörren fälls ner som en landgång på en månlandare.

Missa inte att boka in en bastuupplevelse i Solar Egg om du har vägarna förbi Björkliden. Senare i höst åker ägget vidare till Frankrike, till Svenska Institutet i Paris.

Vill du boka bastun?  bokning@laplandresorts.se eller på telefon 0980-64100.

 

 

 

 

 

 

Miljövänligt trädäck i trädgården
Hjortronsylt av fjällens guld