Sommarshot av krusbär

14 juli, 2019
Kategori:
Krusbärsshot med mynta

På något sätt har krusbär inte riktigt slagit igenom som trädgårdens godaste bär. Kanske beror det på att bären är sura (om de inte är tillräckligt mogna), grenarna taggiga och gamla sorter mjöldaggskänsliga. Eller så beror det helt enkelt på att vi inte vet vad vi ska använda bären till. Medan vissa gör krusbärschutney, marmelad, curd (grymt gott) sylt och cognacinkokta krusbär gör jag shots som vi dricker till frukost. Gott och toknyttigt.

Gör en läskande nyttig shot av krusbär.

Jag har tidigare skrivit om att frysa stora mängder krusbär i lämpliga portionsförpackningar – frys dem som de är – för att ta upp under vintern för att boosta kroppen ordentligt med antioxidanter. Men redan i skördetid är bären utmärkta att använda i dagliga morgonjuicer, eller shots, beroende på om du tillsätter honung eller inte. Det enda du behöver är bär, lite honung, mynta, is och en mixer (eller råsaftscentrifug). Bäst är en mixer eftersom du då får i dig hela bärets nyttigheter.

Mixa krusbär med mynta
Mynta och krusbär blir en nyttig morgonshot.

Du behöver:

  • 5 dl krusbär
  • 1-2 tsk honung beroende på önskad sötma
  • 1 dl vatten
  • 1 näve mynta (jag använder favoriten chokladmynta).
  • 1 näve is.

Så gör du: Plocka bort bladen från myntastjälkarna och mixa myntabladen med krusbär (du behöver inte snoppa bären på varken fnas eller stjälkfäste) honung, vatten och is. Utan tillsatt vatten blir shoten starkare och något tjockare. Isen gör krusbärsdrycken läskande god. Drick ett glas på morgonen och bli stark och frisk som dagen. En sats blir omkring 5 dl krusbärsdryck.

Gillar du inte mynta, eller helt enkelt vill ha en klar röd dryck (färgen blir lite brunaktig tack vare myntan) utesluter du bara örten.

Du hittar fler tips på hur du kan använda trädgårdens rika innehåll i boken Bondens Skafferi.

Omslag Bondens Skafferi
Mer tips på hur du kan använda trädgårdens ljuva innehåll hittar du i boken Bondens Skafferi.

 

 

Frosta av frysen idag!
Nachos över öppen eld