Sova utomhus

4 april, 2020
Kategori:

När våren står för dörren och helgerna är lediga är det underbart att sova utomhus.
Välj ett härligt vindskydd i ett naturreservat eller kånka ut en madrass i trädgården. I frisk luft mår vi nämligen som bäst och du kommer att sova alldeles utmärkt utomhus.

Det går utmärkt att sova på en vanlig tältsäng i trädgården. Även mitt i vintern.

Det första tipset för en bättre nattsömn är att sova med öppet fönster. Då behövs det varken tyngdtäcken eller annan konsumtion utan enbart nattluftens upplyftande syrehalt som kommer att göra dig till en helt ny människa. Utöka sedan omfattningen och flytta ut i trädgården för att sedan fortsätta ut i skogen. Aldrig sover man så gott som utomhus.

Isolera luftmadrassen eller tältsängen med ett liggunderlag av cellplast för att minska avkylningseffekten.
Ta gärna med dig kudden ut för en bekvämare sömn.

Men är det inte kallt?….hörs ofta från människor som aldrig sovit utomhus. Jo det är iskallt om du sover utomhus med dålig utrustning, men faktum är att en helt vanlig madrass och ett tjockt täcke, kanske med en ullfilt ovanpå är tillräckligt när det är varmare än fem plusgrader. I synnerhet i en vindskyddad del av trädgården. Däremot krävs en varm sovsäck eller två sovsäckar i varandra under vintern. Klä dig i ett underställ av merinoull och sätt en mössa på huvudet. Mer behövs inte.

Monika Håkansson sover utomhus året om. Hon använder ett vanligt täcke och behåller ulltröjan på.
Markus Torgeby sov utomhus i fyra år i en tältkåta i skogen. Nu har han skrivit boken ”Sova Ute”.

”Jag tror på att sova ute, omgiven av raka granar, mörker och kyla. Ligga på rygg och titta upp mot stjärnorna, se andedräkten sprida ut sig som ett tunt moln framför ögonen. Det sker något när man är omgiven av ett rum som är oändligt. Det ger perspektiv”. Markus Torgeby.

Tips: Det går utmärkt att sova på ett uppblåsbart liggunderlag eller luftmadrass. Men eftersom det är din kroppsvärme som värmer upp luften i madrassen kommer du att bli kall. Då är det bättre att lägga ett tunt liggunderlag av cellplast ovanpå luftmadrassen (som isolerar mot kylig luft) och samtidigt kunna sova bekvämt på den mjuka madrassen med luft.

 

 

 

 

 

Sälg – vårens viktigaste träd
Rädda Svenska Turistföreningen