Spaljé till fruktträden

16 oktober, 2019
Kategori:

Den som bygger spaljéer till fruktträden kan se fram emot mycket frukt och en snygg installation. Att dessutom använda pinnar från skogen ger en naturlig känsla och ett snyggt yttre. Det går utmärkt att använda både klena toppar från en avverkning eller smala slanor.

Att bygga en spaljé av sly eller toppar från en avverkning ger en snygg installation i trädgården.

Att bygga en spaljé är snyggt, dekorativt och dessutom bra för träden. Genom att tukta träden tidigt kan man få helt vanliga fruktträd att förgrena sig med en häckliknande karaktär. Antingen bygger du upp en spaljé mot en husvägg eller helt enkelt en häck mitt i gräsmattan. Den sistnämnda är dessutom ett bra vindfång.

Spika fast eller skruva liggarna i stolpar med god hållbarhet. Undvik tryckimpregnerade stolpar.

Som stolpar till spaljén bör du välja kärnvirke av ett hårdare träslag, exempelvis en, bok, ek eller varför inte ”fetved” från barkad lärk eller tall som avsiktligt skadats för att trädet ska utveckla hartsämnen, alltså terpentinrik kåda som skyddar trädet från röta. Ursprungligen har man barkat tall på rot för att utveckla naturligt impregnerat kärnvirke som sedan använts till droppnäsor och fönster långt innan moderna impregneringsämnen utvecklats.

För att ytterligare stärka motståndskraften mot röta i änden (den del av stolpen som grävs ner i marken) kan man bränna änden i glödande kol. För att göra egna stolpar av ekstockar kan man såga ett kryss i änden av stocken med ett motorsåg (optimalt för träd upp till 20 – 30 cm i diameter) och sedan klyva stocken på längden till fyra lika stora stolpar. Vanligtvis räcker det att du sågar 5-10 cm djupa snitt i änden och sedan klyver stocken på längden med hjälp av kraften från en traktor. Sätt en av stengrepens spetsar i krysset och pressa med hela traktorns tyngd mot en större sten eller klippa. Ett enkelt sätt att göra egna hållbara stolpar.

Knyt fast grenarna med snöre av hampa eller balband.

Ta sedan raka klena ämnen av sly (ju grövre desto bättre), barka dem och spika eller skruva fast i stolparna. Har du turen att ha tillgång till ett kalhygge kan man mycket väl använda toppar av gran eller löv som helt enkelt kvistas och barkas innan du spikar upp dem i trädgården. Fäst upp trädets grenar med hampasnöre eller balband eller fläta in grenarna i de liggande slanorna. Klipp sedan träden årligen och njut av en växande häck.

 

 

 

 

 

 

 

Egna krokar från skogen
Samla nässelfrön till vintern