Spana efter norrsken långt ner i södra Sverige

14 februari, 2022
Kategori:

Sällan har förutsättningarna för att se norrsken långt ner i landet varit bättre än 2022. Numera överöses sociala medier av norrskensbilder (om än svaga) så som det vanligtvis ser ut långt upp i norr. Bästa tipset för att lyckas se norrsken är att ladda ner en norrskensapp och att följa Facebookgruppen Norrsken Sverige.

Även med en mobilkamera kan man ibland fånga norrskenet på bild. Bäst är att använda ett stativ för att undvika skakningsoskärpa.

Det är ingen tillfällighet att norrskenet den här vintern varit synligt över hela den södra landsändan. Det beror på en ovanligt hög solaktivitet som kastar iväg laddade partiklar som fortsätter mot jorden i hög fart med solvindens hjälp. När de laddade partiklarna fångas upp av jordens magnetfält och krockar med atmosfärens atomer och molekyler uppstår ett ljusfenomen som kallas för norrsken.

Amerikanska NOAA (National Oceanic and Atospheric Administration) ger dagligen norrskensprognoser online.

Ungefär var elfte år byter solens nord- och sydpol plats med varandra och i den förändringen uppstår explosioner på solens yta vilket innebär att mängden partiklar som kastas mot jorden ökar. Effekten stiger för vart år som går och beräknas vara som högst år 2025 innan aktiviteten återigen sjunker.

Ibland dansar norrskenet (tydligare norröver), men oftast syns det bara som ett grönt skimmer vid horisonten. Ju mörkare det är runtomkring desto bättre syns norrskenet.

Oavsett hur goda förutsättningarna än är så måste det vara klart väder för att lyckas se det dansande norrskenet. Ge dig ut till en mörk plats utan ljusföroreningar och spana mot norr. Är förutsättningarna goda så kan man mycket väl ana ett grönskande ljus norröver som stundtals måste förstärkas med kamerans hjälp. Ibland syns norrskenet enbart med blotta ögat. 

Du hittar dagliga prognoser på NOAA. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preppa smart – vad behöver du egentligen?
Preppingtips 13: skaffa sandsäckar innan du behöver dem