Sparris till både lunch och middag

19 maj, 2018
Kategori:

I sparristid är det enkelt att njuta av trädgårdens rika sparrisskörd till både lunch och middag. Men vad gör man när sparrisen faller oss ur händerna, växer i groteska mängder som helt enkelt inte går att äta upp? Ger bort så klart, eller fryser in för att förgylla vinterns grytor, soppor och wokgrönsaker. Det enda fryst sparris inte duger till är att grilla eller steka.   

Enorm sparris förgyller både maj och juni månad.

Så här på försommaren är det ljuvligt att gå ut i trädgården och skörda fem till tio sparrisstjälkar varje gång man går förbi sparrisbädden. Jag har inte särskilt många plantor, kanske 6-8 stycken, men det räcker gott och väl för att förse vår familj med tillräckligt mycket sparris. Lyckligtvis äter även barnen – de älskar till och med sparris i synnerhet med olivolja, parmesanost och pinjenötter – men också grillad, stekt, kokt och wokad.

Allra godast när det är som enklast

Under helt vanliga arbetsdagar knatar jag ut i trädgården fem i tolv och skördar 4-5 stjälkar till lunch. Våra sparrisar är av groteska mått, de är lika grova som 2-4 vanliga sparrisstjälkar och jag har olyckligtvis inte en aning vilken sort det är. Men god är den. Sedan går jag in i köket, delar varje stjälk på tre eller fyra och steker dem i olja och vitlök på hög värme i några minuter. Sedan hyvlar jag parmesanost över och saltar ordentligt. Tillsammans med gott hembakt bröd eller surdegsbröd från fantastiska Ritz Konditori (missa inte det om du har vägarna förbi Sölvesborg) slår mina hemgjorda luncher vilken lunchrestaurang som helst. Prova du också!

Dela sparrisen i bitar och stek den snabbt på hög värme tillsammans med vitlök.

Du behöver:

  • 4-8 sparrisstjälkar per person beroende av hur grov sparrisen är.
  • olivolja eller neutral rapsolja
  • ½-1 vitlöksklyfta
  • parmesanost, västerbottenost eller annan smakrik ost
  • salt

Så gör du:

Skär sparrisen i 3-4 delar. Värm olja i en stekpanna och stek sparris och skivad eller hackad vitlök på hög värme i några minuter. Salta och lägg upp på tallrik. Riv parmesanost av god kvalitet över sparrisen. Man kan också använda västerbottenost. Servera med sallad och bröd.

Hyvla sedan parmesan eller västerbottenost över och njut tillsammans med hembakt bröd och en stor sallad från trädgården.

Så hur var det då med att frysa sparrisen?

Hur enkelt som helst. Skörda stänglarna efterhand som sparrisen växer till sig och lägg i en plastpåse i frysboxen. Var noga med att sparrisen är torr när du lägger den i frysen så att det inte bildas is. När påsen är full, eller när du har tillräckligt många sparrisar som du vill ha i respektive påse försluter du den så effektivt som möjligt – vacca gärna – för att undvika frysbränna och en tråkig yta. Sedan kan du plocka upp fryst sparris under hela vintern och förgylla den kalla årstidens mat. Tips: Dela gärna sparrisen i mindre bitar så blir det enklare att använda den under vintern.

/ Niklas

Jordtestet – hur mår din jord i trädgården?
Nässelbröd av naturens gröna guld