Squash Rolet Little Gem

17 augusti, 2019

Tänk dig en squash som smakar som botten av en åtråvärd kronärtskocka. Fyllig och ljuv och två portioner i en enda frukt. Med flera frukter på en och samma planta räcker det med tio plantor för att täcka årsbehovet. Kärlek vid första odlingsögonblicket.

Squashen Rolet Little Gem kan ge uppemot 20 frukter på en och samma planta.

Första gången jag servererades squashen Little Gem var på en härlig safaritur i Namibia. Vid sidan av en mäktig eldstad, omfamnad av himlens oräkneliga antal stjärnor serverades cricketbollstora halvor av en frukt som smakade som botten på en kronärtskocka. Med smör och salt däri. Jag blev helt såld och tog med mig fröer hem. I år odlar jag själv för första gången Little Gem och har nyligen ätit några av mina första frukter. Behöver jag säga det….? –  smaken är precis som på savannen intill Chobe River i Namibia. Ljuvlig.

Little Gem kokas i omkring en timme och serveras urkärnad med smör och salt.

Enkel att odla med bra avkastning

Precis som vilken vintersquash som helst är Little Gem lätt att odla. Fröså inomhus – eller i växthus – för att få en tidigare skörd och njut av goda middagar i augusti månad. Trots att Gem Squash egentligen kategoriseras som en sommarsquash går den inte att äta färsk eller al dente. Skalet är tjockt och påminner om Flaskkurbits, eller kalebass, du vet de där gulbruna frukterna som används över hela Afrika som förvarings- och transportkärl. När Little Gem skördats kokar du dem i omkring en timme, delar frukterna på mitten med en stor kniv och ”kärnar ur” dem innan servering. Lägg upp en halva av squashen på varje tallrik och servera med smör och salt (den engelska varianten) eller med brunt socker och kanel (den afrikaanska varianten). Afrikaans är ett västgermanskt språk som fortfarande talas av vita afrikaner med ursprung i Nederländerna i framförallt Sydafrika och Namibia.

Frukterna måste kokas i omkring en timme innan servering.
Smaken påminner om botten på en kronärtskocka. Kärnorna går att äta, men tas lämpligen bort innan servering.
Plantan breder ut sig rätt rejält. Vissa odlare bygger stöd och låter den klättra uppåt.

Tack vare sitt amerikanska ursprung, vilda varianter av Little Gem växte vilt i både Mexico och USA innan sorterna domesticerades och fick ordentligt fäste i södra Afrika, kräver squashen varma jordar för att gro. Jag sådde mina plantor inomhus i april och planterade ut dem i början av juni. Räkna med upp till 14 dagar innan fröna gror och mellan 60-90 dagar innan plantorna ger frukt. Som mest sägs varje planta kunna leverera upp emot 20 frukter.

Precis som all squash är plantorna näringskrävande och det är inte fel att gödselvattna plantorna en gång i veckan med exempelvis nässelvatten. Man kan också plantera ut Little Gem i komposten och på så sätt få en enkel naturlig näringstillgång i komposthögen.

FAKTA: Fröer hittar du på nätet hos engelska fröfirmor. Mina kommer från den sydafrikanska fröleverantören Kirchhoffs.

 

 

 

 

Eget svartvinbärspulver
Torkad morot med kapris