Squash stroganoff

3 september, 2019
Kategori:

Med trädgårdslanden fulla av squash är det gott att variera användandet i matlagningen. Min absoluta favorit är squash stroganoff, alltså korv stroganoff fast utan korv.

Squashtärningar smakar minst lika bra som korv.

Fördelen med att använda squash är att handhavandet är precis som med vanlig stroganoff. Det enda du gör är att byta ut falukorven mot en rejäl squash från köksträdgården. Skala och kärna ur squashen och låt den ”vattna ur sig ” under några timmar i kylskåpet. Jag saltar squashen ordentligt och häller av vattnet några gånger under dagen. Om du inte har möjlighet att låta den vattnas ur går det lika bra att använda den direkt. Nackdelen är då att stroganoffen blir mer ”vattnig” och behöver reduceras en aning mer.

Du behöver:

  • 1 stor squash eller flera mindre
  • 1 gul lök (jag använder gärna purjolök så här års)
  • Smör
  • 1-2 tsk salt (tänk på att squashen inte alls är så salt som köpt korv)
  • 2-3 msk Vetemjöl
  • 4 msk tomatpuré
  • 7-8 dl mjölk eller grädde (beroende på hur mycket squash du har)

Servera tillsammans med ris eller svensk quinoa. Varför inte från Fagraslätt i Skåne?

Så gör du: Skala squashen (en stor eller flera små) och spara skalet i en skål bredvid. Dela squashen på längden och skär bort kärnhuset. Dela varje halva i ytterligare 3-4 bitar (på längden) salta och låt ”vattna av sig” i kylskåpet. Häll bort överbliven vätska ett par gånger. Ju längre squashen vattnas ut desto fastare konsistens.

Skala squashen med en potatisskalare och spara skalet.

När squashen är klar sköljer du av saltet och skär frukten i ”korvstora” bitar. Tärna löken och fräs squash och lök i smör. Sänk värmen och strö över kryddor och mjöl. Rör runt väl så att mjölet sugs upp och häll på mjölk eller grädde. Blanda runt ordentligt och häll i tomatpurén. Låt sjuda i 4-5 minuter och servera tillsammans med ris eller quinoa.

Dela squashen på mitten och ta ur kärnhuset.
Dela squashen på längden, salta och ställ in på ”avvattning” i kylskåpet. Gärna i 6 timmar.

Squashskal som rökt bacon

Grovt skal från skalade squashfrukter fungerar utmärkt som knaperstekt bacon. Dela dina skal (som du skalat med potatisskalare) i lagom stora bitar och fräs knaperstekt tillsammans med rökt paprikapulver som du hittar i kryddhyllan. Vill du inte använda paprikapulver går det lika bra med salt och svartpeppar. Servera som topping på squash stroganoff eller som substitut för stekt svamp på en macka. Smaskens.

Knaperstekt squashskal är minst lika gott som bacon.

 

 

 

 

 

 

 

Koka egen nyponsoppa
Så gör du eget fnöske