Squashgrund – ett utmärkt sätt att ta hand om jättesquash

5 september, 2018
Kategori:

Bekymret med squash är inte smaken (nåväl mina barn är inte särskilt förtjusta i squash oavsett om den är varm eller kall) utan det faktum att den växer så fort – och ger skörd – nästan samtidigt. Dessutom kan den minsta lilla primör växa till en jätte på bara några dagar. Bästa tipset är att använda squash till squashgrund och rosta och mixa trädgårdens rester.

Både små och stora frukter duger till squashgrund.

Ett bra tips för att ta hand om riktigt mycket squash är att rosta den till ljuvlig squashgrund. Jag har sagt det förut och säger det igen. Det här är ett utmärkt sätt att låta grova frukter komma till användning och på så sätt ta del av trädgårdens smaker året om. Squashgrunden hamnar nämligen i frysen och kan när som helst plockas upp och förgylla hemgjorda pizza, grytor och pastasåser med eller utan köttfärs.

Du behöver squash, lök och tomater.

Du behöver:

2-4 squash (beroende på storlek)

5-10 lökar (gul-, röd-, silver- eller purjolök) helt enkelt det du har hemma

10 – 20 tomater (ju mer tomater desto mer liknar grunden krossade tomater)

2 hela vitlökar

0,5-1 dl smakneutral rapsolja (eller annan olja)

2 msk honung

Salt och peppar (kan uteslutas om du istället föredrar att krydda maten när den lagas)

Gör så här: Sätt ugnen på 175-225°C beroende på hur snabbt och hur mycket du vill att råvarorna ska rostas. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, gärna så att bakplåtspappret täcker plåten en bit upp på kanterna. Tärna squash, skalad lök och tomater i grova bitar (3×3 cm) Skala vitlöksklyftorna och blanda alla ingredienser i långpannan. Ringla över olja och avsluta med ett par skedar honung. Krydda försiktigt med salt och peppar.

Tärna ingredienserna i grova tärningar (3×3 cm) och rosta i ugnen.

Baka grönsakerna mitt i ugnen i 2 – 2,5 timmar beroende på värme och ugnens effekt.

Ju mer rostade grönsakerna är desto bättre smak får squashgrunden. När allt är klart häller du över blandningen i en skål och mixar med stavmixer. Mixa ordentligt så att squashgrunden blir helt slät. Låt svalna och paketera i förpackningar (gärna i plastpåsar som du fryser platt) á 3-5 dl.

Mixa dina rostade grönsaker med en stavmixer och frys in i platta portionsförpackningar som är enkla att stapla i frysen.

Tänk på att det går alldeles utmärkt att också använda fula tomater och vanskapt squash. Riktigt stora frukter skalas för att slippa den träiga karaktären. Plocka bort stora kärnhus medan du kan använda hela frukten på mindre squash.

Jag kryddar vanligtvis enbart squashgrunden med lite salt och peppar och sparar den övergripande kryddningen tills dess att squashgrunden används som råvara i en hel rätt.

 

 

 

Kanelbullepudding
Bör man vara rädd för fästingar?