Stå upp för den svenska bonden #bondeupproret2017

9 juni, 2017

För drygt trettio år sedan, då jag fortfarande gick i lågstadiet fick jag lära mig att drygt fyra procent av Sveriges befolkning var sysselsatta inom lantbruket och hade sin huvudsakliga inkomst av det som gav oss mat på bordet. Idag är siffran nära noll.

Numera finns varken skola, mack, livsmedelsbutik eller några smågårdar kvar utanför Sölvesborg. Storgodsen har blivit större och bonden alltmer sällsynt. Det är dags att vi lyfter på hatten för svenskt lantbruk och den svenska bonden och bestämmer oss för att handla svenskt i alla lägen. Premierar svenska gårdsbutiker och handlar direkt av bönder, grönsaksproducenter och småskaliga fiskare. Glöm inte att även den svenska rennäringen är en viktig del i livsmedelskedjan som genererar levande fjäll, öppna skogar och gott kött.

Grönsaker i säsong 

Ett bra tips för att stödja svenskt lantbruk är att köpa svenska råvaror i säsong. Bojkotta restauranger som serverar sparris redan i januari (den svenska sparrisskörden kommer inte igång förrän flera månader senare) och premiera restauranger, butiker och kaféer som väljer svenskt i alla lägen. Allra helst ekologiskt, men hellre svenskt konventionellt än importerat kött och grönsaker från långtbortistan.

Svensk sparris i alla lägen.
Svensk sparris i alla lägen.
Odla egna tomater eller köp svenska tomater och koka egen ketchup. Ett utmärkt sätt att välja svenskt.
Odla egna tomater eller köp svenska tomater och gör egna krossade tomater. Ett utmärkt sätt att välja svenskt.

Svenska eldsjälar

Mitt tips är att välja svenskt i alla lägen. Svenskt kött, svenska grönsaker och svensk frukt. Året om. Ekologiskt så ofta det bara går. Handla direkt av småskaliga entreprenörer som vågar satsa och förädla bondens genuina produkter. Ta Johan Widing i Skånska Hörby som exempel, en liten producent som balanserar på gränsen mellan trädgårdsnäring och lantbruk. En oerhört duktig lantbrukare som säljer direkt till några av skånes bästa krögare.

Johan Widing odlar hållbart i Skånska Hörby.
Johan Widing odlar hållbart i Skånska Hörby.

 

Elise Eriksson och Hjalmar Sveinbjörnsson driver Tävelrums Grönsaker på Öland.
Elise Eriksson och Hjalmar Sveinbjörnsson driver Tävelrums Grönsaker på Öland.

Även Elise Eriksson och Hjalmar Sveinbjörnsson på Öland (Tävelrums Grönsaker) är två unga bönder som vägrar odla konventionellt och istället letar egna kanaler för att möta konsumenter och sälja högkvalitativa råvaror helt utan mellanhänder. I sommar driver de egen torghandel i Nybro.

Svenska jordgubbar

Tiden går fort och snart stundar både skolavslutningar och midsommarfirande. En tid då vi äter jordgubbar som aldrig förr. Ett bra tips är att alltid välja svenskt och påtala behovet av svenska bär till både handlare, restauranger och kaféer. Ställ frågan och bli en jobbig konsument. För bondens skull. Och för dig och mig.

Alltid svenska gubbar.
Alltid svenska gubbar.

#bondeupproret2017

 

 

 

 

 

 

 

 

Odla i kaffesump
Enorma mängder sparris