Sterilisera jorden för att slippa sorgmyggor

6 april, 2021

Att så och förkultivera grönsaker inomhus kan resultera i ett moln av sorgmyggor om du har otur. Ett bra sätt för att slippa larver av sorgmygg i köpejord är att sterilisera jorden i ugnen.

Paprika och chili som står länge inomhus drabbas ofta av sorgmyggor.

Inte nog med att sorgmyggen är irriterande. Dess larver kan dessutom äta upp plantornas rötter vilket i värsta fall leder till att plantorna dör. Allra enklast är att sterilisera jorden, alltså att värma den i ugnen eller i mikron så att alla mikroorganismer dör.

Till skillnad från i trädgårdslandet behövs nämligen inte mikroorganismerna i jorden inomhus eftersom det ändå inte finns något organiskt material att bryta ner. Växande plantor inomhus gödslas istället med näringsbevattning.

Vattna jorden och blanda runt ordentligt innan du häller jorden i en långpanna.

Så gör du:

  • Fukta jorden i en hink, man kan hälla vatten rakt på jorden och blanda runt så att all jord är genomfuktig, men inte blöt.
  • Häll över jorden i en långpanna med höga kanter för att undvika att du spiller jord i ugnen eller i köket.
  • Värm under tiden ugnen till 130-140°C och låt jorden stå i värmen i omkring en timmes tid, längre om du har ett tjockt lager med jord. Det kommer att ånga en hel del och det kan vara smart att vända runt jorden efter halva tiden.
  • Låt jorden svalna innan du använder den att så eller plantera i.
Häll över jorden i en långpanna och värm i ugnen i omkring 140°C i en timme.
Försök att smula sönder jorden så att den är fin och finfördelad innan den hamnar i ugnen (det kan man göra ute). Då är det lättare att använda jorden utan att den far över kanterna.

Man kan också sterilisera jorden i mikrovågsugn, då i en skål (under ett mikrolock eller plastfolie med hål i för att förhindra att det sprätter jord i mikron). Kör på full effekt i 3-4 minuter tills jorden kokar och är helt genomhettad.

 

  

Så får du bort hårt sittande kalk i duschmunstycket
Hur mår jorden? Testa maskprovet.