Stöd svenska bönder. Aldrig varit viktigare att köpa svenskt. #bondeupproret2018

6 juli, 2018
Kategori:

Mitt uppe i den svenska högsommarvärmen går svenska bönder på knäna. Torkan håller milt sagt på att ruinera det svenska lantbruket. Bästa lösningen är att köpa svenskt och gärna direkt av bonden. Så att pengarna hamnar där de bör vara. Hos bonden.

Den svenska foderproduktionen är sämre än på flera år. Torkan leder till kraftigt försämrade skördar och varken vall eller spannmål växer.

Jag har skrivit om bondeupprop förut. Om vikten att stödja det svenska lantbruket och välja svenskt i alla lägen. Men nu är det allvar. Svenskt lantbruk går på knäna och självförsörjningsgraden minskar drastiskt samtidigt som antalet bönder blir allt färre. Sommarens torka riskerar dessutom leda till ett massivt överskott på kött sedan mängder med lantbrukare riskerar att behöva slakta ut delar av djurbesättningen då man helt enkelt inte har foder så att det räcker. Inte nog med att bönderna tvingas slakta sina djur. Det är dessutom långa köer till slakterierna och den som bestämmer sig för att slakta ut besättningen kan få vänta ända fram till jul innan de får plats i slaktkön (Svenska Köttföretagen). Allra värst är det för lamm och nöt. För Ekobonden Anna Hane på Resta gård utanför Uppsala är läget så akut att hon väljer att skänka bort 68 grisar på Facebook. Hon har helt enkelt inte råd att ha dem kvar och ser ingen ljusning i den egna foderproduktionen.

Svenska bönder räknar med en betydligt sämre skörd i år jämfört med ett normalt år. Branschen talar om 25 % av normal skörd och neråt (där man inte har möjlighet att vattna).

Med en stigande slakt blir det på kort sikt ett överskott på kött, vilket kan leda till sjunkande priser, men på lång sikt kan minskade djurbesättningar istället leda till brist på svenskt kött. Något som är oroande, både för det svenska lantbruket (avels- och lönsamhetsfrågor) men också ur självförsörjningsperspektiv. Sverige är redan idag kraftigt eftersatt vad det gäller produktion av inhemska livsmedel och en brist på svenskt kött minkar givetvis självförsörjningsgraden ytterligare. Det är dags att stå upp för det svenska lantbruket!

Stöd svenska bönder och köp svenskt kött, svenska mejeriprodukter och svenska grönsaker.

Fem sätt hur du kan stödja svenskt lantbruk.

  • Köp svenskt i alla lägen. Gärna direkt av bonden.
  • Ta kontakt med din lokala handlare och kräv svenska varor i hyllorna. Ifrågasätt varför holländska eller spanska produkter marknadsförs starkare än svenska.
  • Besök en eller flera gårdsbutiker nära dig. Köp svenska grönsaker. Svensk frukt.
  • Gynna svenska småskaliga mejerier. Svenska glassproducenter (som gör glass på grädde och mjölk) och köp svensk ost (det går tio liter mjölk per kilo ost). Se till att läsa noggrant på förpackningen då svenska flaggor inte garanterar att mjölken kommer från Sverige. Det ska stå ursprung Sverige på mjölkråvaran.
  • Prata om vikten med svenskt lantbruk med både vänner och bekanta. Ta upp svensk självförsörjning som ett intressant samtalsämne på jobbet, på sommarfesten eller krogen. Få yrken är så viktiga som bondens. Ändå går det knappt att överleva som bonde, än värre köpa en gård eller genomföra ett generationsskifte. Det är helt enkelt för dyrt.
Vandra Blekingeleden
Café Frappe – utmärkt för varma sommardagar