Sura godisremmar av röda vinbär

2 augusti, 2022
Kategori:

Varför köpa godis när man kan göra eget helt utan tillsatser? Hallonremmar är en klassiker, men varför inte testa att göra godisremmar på röda vinbär? Så här gör du!

Röda vinbär i massor.

Få buskar ger en sådan skörd utan skötsel som röda och svarta vinbär? Bortsett från bärpulver, saft och marmelad kan man också göra läckra godisremmar av röda vinbär. Eller mixa röda och svarta vinbär tillsammans.

Plocka av bären först när de är riktigt mogna.

Du behöver: 1 liter röda vinbär, 2 dl socker. Det går givetvis utmärkt att göra flera satser samtidigt.

Så gör du: Pilla av bären från skaften och koka upp dem i en gryta  tillsammans med två deciliter strösocker. Vill du ha remmarna sötare så tillsätter du mer socker. Det går givetvis lika bra med honung. Koka tills bären faller isär eller tryck sönder dem med en slev.

Koka upp bär och socker i en gryta.
Låt bären koka sönder eller tryck sönder dem med en slev. Skumma av vid behov.

Det tar omkring tio minuter. Passera sedan bärmassan genom en sil och häll upp på en plåt för att torka i ugnen. Räkna med en temperatur på 60-70 grader. Ju högre temperatur desto kortare tid i ugnen.

Passera bärmassan genom en vanlig sil för att bli av med kärnorna.

Har du en torkapparat med fyrkantiga ållor så går det utmärkt att torka bärmassan i en svamptork. Jag undviker svamptorken eftersom det är så besvärligt att klippa till runda bakplåtspapper som passar i mina runda ållor i svamptorken och väljer istället ugnen.

Torka bärmassan i ugnen eller i en svamptork på max 70 grader.
Klipp kakan i lagom breda bärremmar och rulla dem lätt.

När bärmassan torkat släpper den lätt från plåten eller ållorna och du kan enkelt klippa kakan i lagom breda remmar. Rulla dem lätt och strö över strösocker för utseendets skull. För smakens skull behövs inget annat än bär och rena smaker. En favorit – helt klart.

Pudra med strösocker för utseendets skull.
Vänd på murkna trallbrädor
Odla i sängar, båtar och gamla möbler