Svemestertips: Vallonbruket Lövstabruk i norra Uppland

28 juni, 2020
Kategori:

I norra Upplands skogar ligger järnbruket Lövstabruk med anor ända från 1500-talet. Packa bilen för utflykt och dra till Lövstabruk för att lära dig mer om svensk industrihistoria. Givetvis finns fina bad i närheten och härliga miljöer att njuta av.

Härliga parkmiljöer på Lövstabruk.

Redan på medeltiden inleddes järnframställningen på Lövstabruk som sedan följdes av ett framgångsrikt bondebruk under femtonhundratalet. År 1643 köpte den nederländske köpmannen Louis de Geer bruket efter att först fungerat som arrendator tillsammans med landsmannen Willem de Besche. Knappt nittio år senare, år 1730 blev bruket fideikommiss och förblev i familjen de Geers ägor ända fram till 1986 då Stiftelsen Leufsta övertog fastigheten. Järnframställningen upphörde 1926 och kort därefter revs Vallonsmedjan, vilket innebär att inget av industribebyggelsen från järnframställningen finns kvar idag.

Den ursprungliga karolinska herrgården i trä brändes ned av ryssarna år 1719. Den nya herrgården uppfördes i sten efter samma ritningar som den första.

Gå en guidad tur i slottsparken eller upplev grönskan på egen hand

Den vackra parken runt herrgården är en rekonstruerad barockträdgård som rekonstruerades i början av 1970-talet av Walter Bauer efter originalritningar av A-F. Barnekows från 1769. Det finns två parterrer (fransk benämning för låga och formbundna planteringar av exempelvis buxbom), två boskéer (mindre häckar bestående av formklippta träd) av lind och två gräsytor med pelarklippta avenbokar och flera hundra år gamla ekar.

Missa inte de ursprungliga biblioteken framför herrgården.

Orangeriet uppfördes i sten under slutet av 1600-talet och var den enda byggnaden som överlevde rysshärjningarna år 1719 då bruket brändes ner. Dagens växthus (drivhus) byggdes år 1735.

Orangeriet på Lövstabruk uppfördes under senare delen av 1600-talet.

Nordväst om herrgården ligger en engelsk park med alm, bok och poppelbestånd. Missa inte de vackra vattendragen, de härliga biblioteksbyggnaderna, baden i den södra bruksdammen – jodå det finns både hopptorn och brygga – och ett besök i Hantverkets Hus. Cahmanorgeln efter konstruktören Johan Niclas Cahman från 1728 är unik, men tyvärr är kyrkan låst.

Gratis ljudvandring

Ladda ner appen Upplev Norduppland i App Store eller Google Play och välj Lövstabruk och sedan Lövstabruks Rundvandring för att ta del av en fantastisk ljudvandring i trädgårdsparken.

Du som vill stanna över natt kan bo på Gamla Brukshandelns B&B eller på Strindbergs Gård Mat finns på Lövstabruks Värdshus och Café Norraporten.

När ska vitlöken skördas?
Rabarberglass med hemgjord sirap