Svensk frukt och ekologisk citrus

5 december, 2019
Kategori:

Trots att svenska äpple- och päronodlare går en lysande framtid till mötes är det fortfarande svårt att hitta svensk frukt i butik. Dessutom är utbudet av ekologiska alternativ, inte minst importerad citrusfrukt, påfallande lågt inför julhandeln. Nu visar kontroller som utförts på uppdrag av Livsmedelsverket att var femte importerad citrusfrukt har spår av bekämpningsmedlet klorpyrifos. Helt galet om du frågar mig.

Köp enbart svenska äpple och päron. Gärna ekologiskt odlade.

Bästa tipset för att undvika att få i sig nervgiftet klorpyrifos (ett insektsgift) är att enbart köpa ekologiska citrusfrukter då ämnet är förbjudet inom all typ av ekologisk produktion.

   – Vi tycker att det är ett problematiskt ämne, just för att det har påverkan på nervsystemet och hjärnans utveckling. Så vi ser helst att svenska konsumenter inte blir exponerade för det, säger Anneli Widenfalk, toxilog på Livsmedelsverket till SVT Nyheter.

Tjugotvå procent av årets undersökta citrusfrukter innehöll spår av klorpyrifos.

Totalt omfattade testet 158 olika sorters citrusfrukter där 22 procent hade spår av klorpyrifos. Bekämpningsmedlet är än så länge tillåtet inom EU (därav användningen i Spanien), men EU-kommissionen förväntas inom kort fatta beslut om ett förbud. Tills dess gör man bäst i att enbart köpa ekologiska citroner, apelsiner och limefrukter och när det gäller äpple och päron alltid välja svenska alternativ, allra helst ekologiska.

Även vindruvor besprutas med klorpyrifos. Välj därför enbart ekologiska druvor.

Hur tänker egentligen Livsmedelsverket?

Trots att ny forskning kan belägga att klorpyrifos är skadligt även i små doser, alltså under gränsvärdena, i synnerhet för barn och foster tycks Livsmedelsverket tycka att det räcker med att skala apelsinerna. När man i själva verket borde ta fram stora djungeltrumman och förbjuda all typ av import från länder och odlare där ämnets påvisats. Inte nog med att det är farligt för oss som äter frukten. Vad exponeringen innebär för lantarbetarna på de aktuella fruktodlingarna vågar jag inte ens tänka på.

Bästa tipset för vinterfrukten: välj svenskt, gärna ekologiskt när det kommer till svenska bär och frukter och alltid ekologiska alternativ när det handlar om import, i synnerhet citrusfrukter. Tänk på det nästa gång du skalar en apelsin.

I min värld hoppas jag att Livsmedelsverket tar sitt ansvar!

Citron till fisken. Jättegott, men tänk på att risken för att hitta klorpyrifos på skalet (som ligger nära fisken du stoppar i munnen) är påfallande hög (22%).

Vad är klorpyrifos? Ett bekämpningsmedel (nervgift) mot insekter som används på frukt och grönsaksodlingar runt om i världen, dock aldrig i Sverige. Klorpyrifos kan ge nervskador på foster och ge ett sänkt IQ, i synnerhet hos barn. Medlet har använts i stor skala sedan det introducerades på 1960-talet. Framförallt används klorpyrifos i citrusodlingar, men man kan också hitta spår av ämnet i importerade vindruvor, äpple, päron, chili, russin, bananer och basilika.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ge bort en upplevelse i julklapp
Tracks Recycle – secondhandbutik för friluftsprylar