Svensk pesto på boklöv, hasselnötter och västerbottenost

Så här på våren är det underbart att strosa i bokskogen och njuta av hur naturen vaknar till liv efter månader i dvala. För oss i Blekinge och Skåne är boklöven en outnyttjad resurs till både sallad och pesto, men även björkens löv går att använda på samma sätt.

När jag var liten kunde jag inte slita mig från skogens smakrika löv. Bokträden var en klar favorit, men även björkens löv hamnade snabbt i magen utan någon som helst mättnadskänsla. Däremot var det gott, friskt och så kände man sig lite nyttig.
Äta och dricka våren
Genom att plocka löv tidigt på våren är näringsinnehållet som mest intensivt i dessa små ljusgröna musöron som växer ut till fulla blad. Satsa på späda bok- och björkblad som ett komplement till odlade bladgrönsaker eller använd bladen som bas i egengjorda gröna drinkar och en och annan smoothie.

Löv tillsammans med bubbelvatten blir en fräsch måltidsdryck
Genom att mixa gröna blad med kolsyrat vatten (som du givetvis kolsyrar själv) får du en fräsch måltidsdryck som kan spetsas med en halv citron. Undvik att plocka bladen efter midsommar (kanske ännu tidigare i söder) eftersom bladen senare på säsongen blir beska. Gillar du inte bitar i måltidsdrycken kan du sila den genom en saftmaja.
Så gör du egen bok- eller björklövspesto
Mixa en halv liter späda bok- eller björklöv med 2 vitlökslyftor, 100 gram riven västerbottenost, 1 dl rostade hasselnötter, 1 dl rapsolja, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar. Peston håller sig i flera veckor i kylskåp.

Fakta: Om du planerar att plocka mycket blad i skogen kan det vara bra att fråga markägaren om lov.
0 kommentarer