Svensk sparris

16 maj, 2019

Just nu skördas svensk sparris för fullt i hela landet, såväl i Skåne som i Blekinge och på Öland och Gotland. Om det saknas svensk sparris i just din butik är det hög tid att protestera, ställa butikschefen mot väggen och kräva svensk sparris istället för tysk.

Svenska sparrisfält är en fröjd för ögat.

Det har redan gått tolv år sedan Anders Olsson första gången arrangerade ett sparrissafari på Bond-Gården hemma i Olsäng i östra Blekinge. Sedan dess har arrangemanget vuxit markant och efterfrågan på svensk sparris är stor bland både konsumenter och krögare. Ändå är det svårt att nå ut på den svenska marknaden där butikshyllorna istället pryds med tysk sparris.

Anders Olsson odlar sparris i östra Blekinge.

   – Jag säljer en del lokalt, både i livsmedelsbutiker och i vår egen gårdsbutik, men lämnar det mesta till en grossist som fördelar det över landet, säger Anders Olsson. Det roligaste hade såklart varit att sälja allt lokalt, max tio mil från gården.

Närodlad svensk sparris.

Butikens eller kundens ansvar? Eller båda två?

Många butiksägare menar att kunderna undviker svenska grönsaker och väljer billigare importvaror vilket på något sätt skulle legalisera butikens importfokus. I själva verket är det sällan kunden som avgör vad som hamnar i kundvagnen utan utbudet, alltså det butiken väljer att presentera för oss konsumenter. Bästa lösningen är alltså inte att låta kunden välja utan att enbart exponera svenska grönsaker och lämna tysk sparris åt tyskarna och spanska tomater åt spanjorerna. Inte svårare än när butikerna unisont bestämde sig för att sluta sälja konventionella bananer och enbart exponera ekobaner. För både miljön och hälsans skull.

Mest irriterande än det ändå när den lokala butiken säljer spanska tomater och tysk sparris trots att det finns både svenska tomater och lokal sparris i närområdet. Och att det inte ens går att köpa närodlade råvaror lokalt.

Fräs upp sparris i grova bitar, salta och servera med riven parmesanost, pinjenötter och en god olivolja. Bara så där.

Missa inte helgens Sparrissafari mellan Kristianopel och Torhamn i Blekinge. Öppet lördag till söndag mellan klockan tio och fem. Du som samtidigt är hungrig eller fikasugen kan stilla begäret på Kafé Måsen i Torhamn, på Lenas Café, restaurang Pålsgården eller kafé Sött & Salt i Kristianopel. Välkommen till Blekinge!

 

 

Odla persikor, vindruvor och fikon i tunnelväxthus
Odla rakt i en jordsäck