Svenska snittblommor istället för utländska

20 juni, 2019
Kategori:

Den globala snittblomsbranschen med distributionscenter i Holland är en riktig miljöbov. Inte nog med att blommorna flygs till Holland och fortsätter med lastbil därifrån. Hela produktionen är ifrågasatt med dåliga arbetsvillkor och hög kemikalieanvändning. Nu startar nätverket Snittblomsodlare Sverige där lokala producenter av snittblommor väljer att samarbeta för att öka intresset – och efterfrågan – för svenska snittblommor. Det bästa du och jag kan göra som konsumenter är att efterfråga svenska blommor i handeln. 

    – Det är inte längre miljömässigt försvarbart att lyxkonsumera blommor från andra sidan jorden som produceras under dåliga förhållanden. Tvärtemot vad många tror är blomsterbranschen en oerhört smutsig bransch globalt, skriver Viola Johansson som driver företaget Bara Blomster i Lerum utanför Göteborg med fokus på egenodlade snittblommor i säsong.  

Hittills har nätverket lockat ett femtiotal odlare av snittblommor, en del på gräsrotsnivå med odlingar i pallkragar och andra större, exempelvis Fiddekulla trädgård i Småland och Källdalens trädgårdar i Halland. En del erbjuder självplock medan andra säljer färdigplockade skönheter till både florister och blomsterhandlare över hela landet. Några få säljer dessutom direkt till konsument. 

   – Vi kräver inte att man ska vara Krav-certifierad men ingen småskalig blomsterodlare jag har träffat använder gifter, säger Viola Johansson till Sveriges Natur.

Slowflowerrörelsen (jo så heter det på engelska) startades i USA för omkring fem år sedan med syfte att främja hållbara odlingar av snittblommor och planen är att introducera samma arbete i Sverige.

   – Vi skulle kunna vara helt självförsörjande på snittblommor under åtminstone halva året och därmed slippa importen, men det bygger på att odlarna hittar en väg in i försäljningssystemet, säger Viola Johansson. Och att svenska konsumenter väljer svenskt och efterfrågar svenskodlade blommor så fort vi sätter vår fot i en blomsterhandel.

Egna snittblommor bättre än köpta

Allra bäst är givetvis att satsa på egna blomsterodlingar som du kan knipsa av efterhand som de blommar. Vill du inte förstöra trädgårdens skönhet går det givetvis lika bra att låta blommorna stå kvar i rabatten. Just nu är pioner, ranunkel, schersmin, rhododendron, anemoner, smörboll och löjtnantshjärta fantastiska blommor att smycka buketterna med. Senare på sommaren är utbudet av dahlior en aldrig sinande källa till vackra buketter. 

 

 

 

Skapa en egen äng i trädgården
Lär barnen hantera kniv