Ta med hunden ut i vinter

9 december, 2021
Kategori:

Med rätt inställning och framförallt rätt utrustning kan man absolut ta med hunden ut i vinter. Även när det är riktigt kallt ute. Ett klassiskt täcke räcker gott liksom ett par skor om skaren är hård och riskerar att skära sönder hundens tassar.

Vissa hundar klarar kylan bättre än andra.

Att hunden är människans bästa vän råder det nog inga tvivel om, men många tycks vara oroliga för att hunden inte klarar av låga temperaturer och tar sällan med jycken på en övernattningstur eller på en skid- eller skridskotur.

Små hundar kan man skydda i famnen eller värma med ett smidigt täcke.

Skaffa ett värmande täcke

Ett bra sätt för att få sällskap även när det är riktigt kallt ute är att skaffa ett värmande täcke som håller hunden varm när du rastar. Undvik att ha täcket på hela tiden då hunden då riskerar att blöta ner det och ta istället fram täcket likt ett värmande förstärkningsplagg när du rastar. Låt gärna hunden sitta bredvid dig på liggunderlaget för att komma undan det kyliga underlaget.

Ett värmande täcke som går upp på halsen hjälper hunden att hålla värmen.
Så länge hunden är aktiv behöver den sällan något värmande täcke.

Tälta med hund

Numera finns särskilda sovsäckar att köpa till hundar som ser ut som en rund sovsäck, men det går precis lika bra att använda en gammal sovsäck som du inte längre använder. För att göra sovsäcken varmare och undvika att hundens kroppsvärme går ut till att värma den nedersta delen kan man vika ihop den och låta hunden ligga på den nedre delen (som ett extra liggunderlag) och använda den övre delen som sovsäck. När hunden väl lärt sig att slappna av och acceptera sovsäcken kommer hen att sova lika bra i sovsäcken som hemma i korgen.

Det går alldeles utmärkt att tälta med hund även mitt i vintern. Använd en gammal sovsäck eller en särskild hundsovsäck för att hjälpa hunden att hålla värmen.

 

 

Preppingtips nummer 9: rena vatten
Preppingtips nummer 8: så sköter du hygienen