Tälj dina egna odlingspinnar

15 maj, 2020

Att hålla ordning bland sådderna kan vara svårt så här tidigt på säsongen när allt inte riktigt kommit upp ur jorden och flera olika grödor ser likvärdiga ut i ett tidigt växtskede. Ett bra sätt för att skapa ordning på friland, i krukor och i odlingstråg är att använda plantetiketter, blomskyltar och pinnar. Snyggast av allt är att använda pinnar i trä som du återvinner. Så här täljer du egna hållbara pinnar av sly från skogen.

Jag uppskattar verkligen saker som går att använda i oändlighet och istället för att köpa nya märkpinnar i trä (som ruttnar) eller plast (som blir skräp i trädgården) föredrar jag att tälja egna odlingspinnar av sly från skogen. Enklast är att använda björk, men det går givetvis lika bra att använda andra träslag. Helt enkelt det du har tillgång till.

Egna täljda odlingspinnar, spetsiga i ena änden och platta på längden i andra änden.

Såga eller hugg av slyet ända nere vid marken. Har du inget eget sly kan du hämta sly i skogen längs en skogsbilväg eller vändplats. Men glöm inte att fråga markägaren om lov. Allemansrätten ger dig alltså inte rätt att klippa sly även om de flesta markägare tycker att det är skönt om någon hjälper dem att hålla undan slyet. Men som sagt – fråga om lov.

Det finns obegränsat med sly i skogen. Glöm inte att fråga om lov innan du hämtar sly på någon annans mark.

Skär av grenarna längs den smala stammen med hjälp av en kniv. Slygrenarna bör vara tumtjocka, tillräckligt grova för att inte ge vika när du trycker ner dem i marken.

Såga av slygrenarna i lämpliga längder.

Såga sedan av grenen i lämpliga längder, omkring 20 cm långa och tälj ena änden spetsig och andra änden platt parallellt i längdriktningen så att barken åker bort och ytan blir platt och lämplig att skriva på. Använd en tuschpenna för att märka odlingspinnarna och tryck ner i marken. Snyggt, enkelt och miljövänligt.

Märk upp pinnarna med en tuschpenna (helst en vattenfast sådan).
Och tryck ner pinnen i jorden. För krukor kan man använda klenare sly.

Nästa år använder du samma pinne till samma gröda eller skrapar bort tuschresterna med hjälp av en kniv och skriver på nytt. Förvara odlingspinnarna inomhus över vintern.

Lycka till!

 

 

 

Ät upp kålblommorna
Håll hundar, katter och höns borta från odlingarna