Tältnätter i paradiset – Okavangodeltat

1 december, 2017

Där den mäktiga Okavangofloden breder ut sig i ett vackert deltalandskap i norra Botswana är djurlivet smått beroendeframkallande. Hundratals fågelarter, däggdjur och växter gör deltat till ett av Afrikas mest besöksvärda naturområde. Allra bäst blir det om man väljer att bushcampa (fricampa) under taket av tusentals olika stjärnor.

Djurlivet kring Okavangodeltat är imponerande.
Djurlivet kring Okavangodeltat är imponerande.

Redan på håll kan vi se hur foten av termitstacken rör på sig. Hur tydliga skuggor går att urskilja från den ljusa horisonten längst ner mot marken. Lejon, visst tusan är det lejon!

Lejonen dåsar i skuggan och kelar med varandra.
Lejonen dåsar i skuggan och kelar med varandra.

Ännu har inte värmen fått lejonen att söka skydd i buskagen. Fortfarande hittar de skugga – och svalka – bakom termitstackens ståtliga torn som sträcker sig rakt upp mot himlen. Tre honor och sex ungar, totalt en flock på nio lejon, långt innan klockan slagit sju. Hanen däremot ser vi inte röken av, trots att han naturligtvis är i närheten.

Man kan sitta still och njuta av lejonens existens i flera timmar.
Man kan sitta still och njuta av lejonens existens i flera timmar.

Enkelhetens lyx

Att bushcampa i Okavango är som att få en enkelbiljett rakt in i paradiset. I Moremi Game Reserve strövar stora flockar med elefanter, zebror, gnuer och antiloper sida vid sida med mängder med predatorer, allt från lejon till leoparder, geparder, hyenor och schakaler.

Vi åker i bekväma Toyota Land Cruisers.
Vi åker i bekväma Toyota Land Cruisers.

Till skillnad från att bo på en lodge (ett hotell mitt ute i naturen) är campingplatserna avskilda och saknar både vatten, elektricitet och avlopp. Istället för moderna bekvämligheter njuter vi av vildmarkens unika läten och naturområdets varierande innehåll. På natten hör vi tydligt hur lejonen liksom ropar på varandra, hur leoparden kallar i fjärran och hur fågelkvittret drar igång fram på morgonkvisten. Att tälta mitt ute på den afrikanska savannen borde alla prova.

Jordens vackraste kattdjur,  leoparden.
Jordens vackraste kattdjur, leoparden.

Fullserviceföretag med extra allt

I Botswana har man verkligen förstått vad service i vildmarken handlar om. Den mesta safariturismen i Botswana är löjligt dyr, men det finns undantag, spännande campingplatser och oerhört skickliga guider som arbetar långt mycket billigare än för de fantasipriser man får betala för att bo på en lodge på Chiefs Island. I Moremi Game Reserve kan man njuta av Afrikas vilda djur utan att det kostar en större förmögenhet. Boka lokalt (det går utmärkt att boka online) och ta del av Okavangodeltats fantastiska djurliv under åtminstone två nätter på plats.

Fantastisk camping under stjärnorna.
Fantastisk camping under stjärnorna.

Ett bra upplägg brukar innebära att man lämnar Maun på morgonkvisten och åker hela vägen upp till Moremi under första dagen, allt medan ett serviceteam (i en annan bil) förbereder tältplatsen och safariturens extra allt. Först framåt kvällen rullar vi in på campingen – efter en heldag bland Okavangodeltats alla djur och sitter till bords under stjärnorna och njuter av friluftslivets guldkorn i skenet av fotogenlampor och medhavda pannlampor.

Djurliv i mängder

Under tre dagar hinner vi njuta av tusentals elefanter, gnuer, antiloper, zebror och giraffer och långt över tjugo lejon och två leoparder. Naturupplevelserna avlöser varandra allt eftersom guiderna Charles och Lets gör sitt yttersta för att visa Afrikas skönhet. För Charles som i grund och botten är bonde – med en relativt stor besättning nötdjur – alldeles söder om buffalo fence (staketet som förhindrar att vilda djur kommer i kontakt med boskap för att skydda mot utbrott av mul- och klövsjukan) ser guidejobbet som ett bra komplement till bondelivet.

Tumelo Charles Ntema kombinerar bondelivet med jobbet som guide.
Tumelo Charles Ntema kombinerar bondelivet med jobbet som guide.

– Jag tjänar mer en hälften av familjens inkomst på guidejobbet. Dessutom har hela min by gett sig in i turistbranschen och driver numera både boende och campingplatser gemensamt alldeles utanför Moremi Game Reserve. Tillsammans tjänar vi pengar på djurens existens och förhoppningsvis innebär den möjligheten att fler människor vill jobba med vilda djur i framtiden, säger Tumelo Charles Ntema.

Sista chansen

På vägen ut ur Moremi får vi chansen att njuta av ytterligare en vacker leopard. Guiderna lyser och leoparden visar upp sig från sin bästa sida, innan värmen får den att söka skydd under ett skuggande mopaneträd.

Den vackra leoparden vilar i skuggan under ett träd.
Den vackra leoparden vilar i skuggan under ett träd.

På vägen tillbaka till Maun kan jag inte låta bli att tänka på vilka fantastiska möjligheter det finns i Sverige att göra precis på samma sätt som i Afrika. Att erbjuda lyxiga tältsafaris mitt ute i skogen, med bra mat, schyssta sängar och bra service.

Kanske ett utmärkt extraknäck för en bonde. Vem vet?   

Mata fåglarna rätt
Skydda världens elefanter