Tappa björksav – så gör du!

22 mars, 2020

Tidigt på våren, just när snön smält bort och tjälen går ur jorden är dags att tappa björkarna på sav för att kunna dricka ”märg i benen”. Jo det var så man sa förr i tiden för att helt enkelt boosta kroppen med energi efter vintern och ladda med skogens mineralrika dryck inför sommaren.

Björksav är en god och vitaminrik måltidsdryck.

Enklast är att borra ett litet hål i stammen, föra in ett sugrör och leda ner saven i en uppbunden bunke, men det går lika bra att borra ett större hål och använda en grövre slang som transporterar saven rakt ner i en rejäl plastdunk eller tunna med lock. Om myrorna är besvärliga kan man täta locket extra noga för att undvika sällskap.

Borra ett 2-4 cm djupt hål i björkstammen lika grovt som diametern på slangen som du har för avsikt att använda. Det är vanligtvis lättare att använda unga björkar framför äldre med grov bark.
För in slangen i hålet (rensa bort spån för att undvika att det blir stopp i slangen). Tänk på att inte skjuta in slangen ”i botten av hålet” eftersom saven då pressas ut bredvid slangen.

Själv använder jag en genomskinlig bränsleslang som är nio millimeter i diameter. Det spelar ingen roll vilken typ av slang som du använder, med det kan vara smart att använda en genomskinlig slang för att se om det är stopp i slangen. Dessutom måste den givetvis vara ren. Borra ett 2-4 cm djupt hål lika stort som slangens diameter och för in slangen i hålet så fort saven börjar droppa. Tidigt på våren kan saven rinna långsamt, men precis innan lövsprickningen är flödet högre.

Se till att plugga hålet med en färsk pinne som slås in med en hammare.

Glöm inte att plugga igen hålet efteråt med en lika grov färsk pinne som hålet du just borrat. Tälj bort barken på pinnen och slå in den i hålet med en hammare tills trädet slutar att blöda. Om du inte pluggar igen hålet efteråt  kommer trädet att fortsätta att blöda och det finns risk för att det angrips av skadedjur eller sjukdomar.

Kolla så att det inte är stopp i slangen. Om det är stopp (beror ofta på att det fastnat spån från borret) kan du spola rent med vatten eller använda tryckluft.

Snabbhetsprincipen

Har du inte tillgång till en borrmaskin kan du prova att bryta av en gren (den behöver inte vara särskilt grov) och trä över en PET-flaska över änden. På bara några timmar kommer det att samlas åtskilliga deciliter i flaskan. Glöm inte att fästa flaskan med ett snöre för att undvika att den glider av när flaskan fylls och blir tyngre.

Sav är kanongott som måltidsdryck. Man kan också använda den som degvätska i bak eller brygga öl på den.

Använd som måltidsdryck, till bak eller för att brygga öl

Saven är utmärkt att dricka som måltidsdryck. Den är kall, något söt, med en minimal smak av trä som passar utmärkt till både lunch och middag. Tänk på att saven är en färskprodukt som bara håller i några dagar i kylskåp. Vill du lagra den längre så går den utmärkt att frysa.

Tänk på att savtappning inte ingår i allemansrätten. Det innebär att du måste fråga markägaren om lov innan du tappar sav om trädet inte står på egna marker. Undvik att tappa samma träd på sav flera år i rad och variera istället vilka träd du använder för att inte försvaga dem.  

 

 

 

 

 

Grädda våfflor utomhus
Fem tips om coronapandemin