Testa krisberedskapen

29 januari, 2019

Att skaffa grejer, gå kurser och förbereda sin egen vardag inför en krissituation är meningslöst om du inte samtidigt övar dina kunskaper åtminstone ett par gånger om året. Åtskilliga försök visar att praktisk träning är betydligt bättre än specialkonstruerade prylar.

En gjutjärnsspis är utmärkt för att både hålla värmen och laga mat.

När det handlar om att hålla värmen måste du provelda spisen då och då och testa köksutrustningen. Inte minst för att veta om du kan – och hur lång tid det tar – att koka upp en liter vatten. Det är trots allt inte alla eldstäder som möjliggör matlagning över öppen eld.

Använd samma kaffepanna som du använder i skogen och sätt den rakt på spisen.

Ett bra tips att planera hur du håller värmen också när strömmen går. Dessutom kan det vara smart att fundera på hur du ska laga mat, värma vatten och koka kaffe när strömmen gått. I vårt hus använder vi en kakelugn och en gjutjärnskamin för att hålla värmen på drygt 200 kvadrat. Det går utmärkt, det testar vi varje dag under hela vinterhalvåret.

Frågan är om spisens topplock blir tillräckligt varmt så att vattnet kokar.

Koka kaffe utan ström

När det däremot handlar om att koka vatten och laga mat har vi flera olika alternativ. Det mest logiska är att värma vatten på gjutjärnsspisen när vi ändå eldar för att hålla värmen.

Steg nummer två är att plocka fram spritköket, ett helt vanligt Trangiakök som drivs på antingen gas eller metanol och koka kaffe precis som under en skogsutflykt och det tredje alternativet är att dra igång flerbränsleköket från Optimus, som fungerar med både bensin och diesel och laga mat i helt vanliga grytor utomhus (bränslet luktar så illa att man inte vill använda flerbränsleköket inomhus).

Om topplocket inte blir tillräckligt varmt kan du sätta in kaffekitteln rakt i eldstaden. Funkar utmärkt om du har en öppen eldstad eller en kakelugn.

Koka upp vatten på kaminen

I år bestämde jag mig för att testa alla alternativen skarpt. Jag är visserligen van vid att använda köken utomhus, men brukar sällan dra igång Trangiaköket inomhus. Det funkar givetvis, men det är både enklare och säkrare att brassa på en rejäl brasa i spisen och sätta kaffepannan eller en gryta rakt på spisen. Om det funkar? Självklart – dessutom är både snabbare och enklare än att mixtra med flytande bränslen inomhus.

Hur gör du för att värma vatten och koka kaffe när strömmen gått?

Varmt inomhus när strömmen går.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ogräs som vintersallad
Klipp bort nätet runt talgbollarna