Tid att så tomater

7 april, 2019
Kategori:

Trots att både instagram och facebook varit översållade med bilder på tomatplantor i flera månader är det först nu som det är tid att så tomater. Med drygt sex veckor kvar innan plantorna hamnar i jorden är det optimalt att stoppa frön i pluggbrätten för att på så sätt ha starka plantor att plantera ut i växthuset när temperaturen är tillräckligt gynnsam.  

Det finns ingen anledning att ha 30-40 cm höga plantor att sätta ut i växthuset.

Av någon anledning blir folks strävan efter tidiga plantor allt tidigare för vart år som går. Vi hetsar helt enkelt varandra och sätter frö i jorden på tok för tidigt för vårt eget bästa. Inte nog med att plantorna blir vingliga och får ett stort behov av näringsbevattning. Dessutom drabbas tidiga sådder ofta av skadedjur och växtsjukdomar som man nästan helt kan undvika genom sena sådder.

Att vänta med att så trots att alla andra varit igång i flera veckor kräver mod och beslutsamhet.

Mod att stå emot

När alla andra sår tomater redan i februari är det svårt att stå emot bredvid. Man rycks helt enkelt med och vallas in i trädgårdsstressens eviga dilemma med tröttsamma resultat. Hela grejen med en trädgård är att låta grönskan ge oss tid att njuta. Inte att stressa runt, som på jobbet, för att få allting klart innan det är för sent. Jasså du har inte sått dina tomater än…

Utplantering av åtta veckor gammal tomatplanta.
Rootmaster från Nelson Garden ger stabila tomatplantor som är lätta att plantera om.

Så sent och plantera ut starka friska plantor

Bästa tipset är att så sent och plantera ut mindre plantor i växthuset. Hemma hos mig i zon 1 går det förmodligen att plantera ut tomatplantorna redan i början av maj, men längre norrut, i mer krävande odlingszoner är det ändå inte dags förrän i mitten eller slutet av maj. Längre norrut, förmodligen först i början av juni och då finns det ingen anledning att ha färdiga plantor redan i mitten av mars.

Stressa ner och lycka till. Än är det inte för sent!

/ Niklas

Kirskål till lunch
Grodda egna groddar