Tidiga bladgrönsaker

20 april, 2020

Den som kombinerar tidiga sådder med klassisk övervintring kan vara självförsörjande på bladgrönt redan i april månad. Har du ännu inte hunnit börja skörda finns det fortfarande tid att peta frön i jorden för att kunna skörda stora mängder bladgrönsaker redan innan midsommar.

Pak Choi som såtts inomhus och sedan flyttat ut i växthuset ger fina skördar fram på vårkanten. Leta efter klassiska ”cut and come again-sorter”, alltså sådana sorter som återigen ger skörd så fort du skördat.

Ett enkelt tips är att bredså gamla frön från överblivna påsar i en bädd i växthuset, huller om buller tidigt på säsongen och skörda när bladen tittar upp. Det kan fortfarande vara kallt på natten, men tillräckligt varmt under dagarna för att bladen ska växa. Har du inget växthus kan du mycket väl  isolera en vanlig pallkrage med enkelt, dubbelt eller tredubbelt lager med fiberduk, beroende på läge och väder, med samma resultat. Blanda överblivna slattar av allt från sallad till grönkål, spenat och svartkål och så huller om buller i en bädd. I gynnsamma lägen i söder kan du mycket väl redan nu så fröerna utomhus. Glöm inte att vattna och fortsätt att vattna efterhand som bladgrönsakerna växer. Lyckligtvis tål de flesta bladgrönsaker som redan grott någon minusgrad fram på morgonkvisten.

Vintersådd spenat ger fina skördar fram på vårkanten.

Så nya rader med spenat bredvid de som såddes redan vid årsskiftet. Att vinterså spenat, alltså peta frön i jorden när det fortfarande är minusgrader är ett utmärkt sätt för att fröerna ska gro så fort det är tillräckligt varmt i jorden. Man kan såklart inte peta ner frön i frusen jord, men genom att lägga fröerna på toppen av den frusna jorden och täcka med jord på påse (som du lagrat frostfritt) kan du tidigarelägga groningen med flera veckor.

Inget är så härligt som skördehjälp i trädgården av odlarvännen Sora (betyder himmel på japanska).

De tidigaste sådderna ger nu fantastiska spenatskördar sida vid sida med nya sådder som kommer att ge skörd om några veckor. Hemligheten med spenat är nämligen inte att så allt på en och samma gång utan att börja tidigt och så lite efterhand för att ständigt ha nya plantor att skörda.

Övervintrande bladgrönsaker förgyller salladen

Fortfarande ger köksträdgården rika skördar på fjolårets plantor. Svartkål (nåja bladen börjar att bli rätt fula) och grönkål ger fortfarande rikliga skördar och tillsammans med nysådd spenat, ruccola, sallad och kål i växthuset ger mangolden från i fjol återigen nya blad som tillsammans med persilja, vintersallat och gräslök ger rikliga skördar motsvarande vilken lyxkrog som helst. Att lyckas med bladgrönsaker handlar om att våga och att så lite grann vid flera olika tillfällen för att sprida ur riskerna och maximera skörden efterhand.

Övervintrad vintersallat ger fortfarande fina skördar. Bladen ser visserligen lite sorgsna ut, men smaken är god. Jorden på bladen har hundvalpen Sora sprätt upp under idoga grävjobb.
Liksom persilja och mangold.

 

 

 

 

 

 

Tio grödor att odla mycket av
Sätt upp en fågelholk utan att skada trädet