Tjärved, fetved eller töre

6 november, 2019
Kategori:

Att göra upp en eld under regniga dagar kan vara svårt även mitt i sommaren. På vintern däremot är veden kall och fuktig och det kan vara svårt att utveckla en tillräcklig mängd värme. Ett bra sätt för att grunda en eld är att skrapa av spån från naturlig tjärved. En helt vanlig tall som impregnerats med hartsämnen, terpentinrik kåda på rot.

Vanligtvis tränger det ut hartsämnen (kåda) i skadade grenar på en frisk tall. Mest tjärved eller fetved hittar du just där stammen förgrenar sig ut i en gren.

Att göra upp eld är tämligen enkelt så länge du har med dig en bra tändare eller tändstickor och torr ved. Ju kallare det är desto sämre fungerar tändaren. Det kan därför vara smart att förvara tändaren i fickan så att gasen är tempererad när du väl behöver använda den. För att lyckas med en eld krävs en tillräcklig mängd bränsle, värme och syre, där varje komponent är lika viktig. Det krävs först och främst torrt tände och sedan torrt material i allt större diameter för att få elden att sprida sig och ta fart. Näver från björkens bark är utmärkt för att få materialet att tända, men även tjärved, fetved eller töre (beroende på vem du frågar och vart i landet du är) är ett utmärkt tände som fungerar i både vått och torrt tillstånd. Använd eggen på en kniv och skrapa eller tälj av fina spån av töret. Tänd sedan med en tändsticka eller tändare och lägg på ett allt grövre material allt eftersom elden tar fart.

Det går lätt att tända tjärved med en tändare. Trots de ynkliga spånen brinner ämnet väl.

Så hittar du fetved eller tjärved

Tallens förmåga att skydda veden mot angrepp är en finurlig skyddsapparat som människor dragit nytta av i århundranden. Genom att barka stående tall på rot kunde man skapa naturligt impregnerat material som kunde användas till doppnäsor och fönster långt innan moderna impregneringsämnen utvecklats. Dessutom var det gratis att göra egen fetved.

Du hittar fetved i avbrutna grenar på en frisk tall. Tänk på att du inte får såga i ett träd på någon annans mark utan att fråga om lov.

Ett bra tips för att hitta egen tjärved är att leta efter döende eller döda tallar på rot. Enklast är att såga av avbrutna grenar parallellt med stammen – då tallen så länge den levde skickade ut kåda mot den avbrutna stammen för att förhindra att virket infekterades av svamp eller skadedjur. Även friska träd med avbrutna grenar har samma kådrika fot vid avbrutna eller skadade grenar. Tänk på att du måste ha markägarens tillstånd att hugga på annans mark. Det gäller också dig som sysslar med bushcraft, scouting eller hantverk på kommunal mark.

Klyv din avsågade gren med en kniv.

Klyv sedan din avsågade grenände med en kniv eller yxa och hoppas på en hög halt av kåda. Vanligtvis luktar det starkt av terpentin och du ser kärnan där den kådrika delen är mörkare än resten av materialet. Hyvla eller tälj av en hög med tjärvedskrafs och tänd med en lämplig gnistkälla. Bortsett från tändare och tändstickor kan man också tända fint spån av tjärved med ett eldstål och baksidan av en kniv.

Du kan hyvla av spån från fetvedsämnet med en vass kniv.
Det går utmärkt att tända tjärveden/fetveden med en tändare eller eldstål.

Lycka till/ Niklas

 

 

 

 

 

Traditionell grind till gärdsgården
Kolat tyg som fnöske