Torka äpple i mängder

27 oktober, 2019

Så här på hösten när äppelträden dignar av frukt kan det vara smart att torka mycket äpple. Både för att äta som de är (ett utsökt snacks) eller för att förgylla müsli, yoghurt och desserter. Ett bra tips är att torka fallfrukt som du samlar på marken. Då kan du enkelt skära bort stötta delar av äpplet och torka resten.

Torkade äppelskivor funkar utmärkt som snacks.

Just i äppelskördetid låter jag alltid gräset växa lite högre. Ett högt gräs bromsar nämligen fallet när frukten trillar i backen och tenderar att ge mindre skador på fallfrukt som man plockar på marken. Fallfrukt är inte särskilt bra att lagra, men går däremot utmärkt att torka eller äta som den är.

Fallfrukt går utmärkt att torka.

Skär bort skadade delar av äpplet och ta bort kärnhuset. Jag ställer varje frukt på högkant – på fnasen – och skär av varje sida runt kärnhuset. Skiva sedan varje äppelsida i tunna skivor och lägg dem i svamptorken. Efter 1-1,5 dygn i torken (30-40°C) är äppelbitarna torra.

Ställ äpplet på högkant och skär bort kanterna i fyra klyftor.

Om du gillar smaksatt torkad frukt kan du smaksätta frukten med kanel eller kardemumma. Blanda äppelskivorna (färska) i en skål med kryddor och lägg direkt på torken.

Kanelkryddad frukt är ljuvligt gott.

Förvara sedan dina torkade äpplebitar i gamla papperspåsar (exempelvis havregrynspåsar) på en mörk och sval plats där torkad frukt håller i flera år.

FAKTA: Det går givetvis utmärkt att torka äpple i ugn, men eftersom man bör använda låga temperaturer tar det mycket lång tid även i ugnen. Då är det enklare och mindre energikrävande att använda en svamptork.

 

 

 

 

 

 

 

 

Smakrik japansk ramen
Odlingslådor och rabattkanter