Torka eget kött med en datorfläkt

31 mars, 2021

I södra Afrika är torkat kryddat kött en delikatess som man äter till både fest och vardag. Genom att bygga en enkel tork kan du göra egen Biltong och torka vanligt kött.

Magisk biltong – kryddat torkat kött som kryddats med salt, peppar och koriander.

Det enda som behövs är en plastlåda med lock, några rundstavar, krokar och en gammal datorfläkt. Har du ingen begagnad datorfläkt kan man mycket väl köpa en ny för några hundralappar. Tyvärr går det inte att använda kupévärmare då det blir alldeles för varmt i lådan.

En rejäl plastlåda med avtagbart lock fungerar utmärkt som köttork.
Lägg ut fläkten på lådan och rita av dess storlek rakt på plasten.
Använd silvertejp där du ska borra för att undvika att plasten spricker och borra sedan flera större hål bakom ytan som täcks av datorfläkten.

Borra flera hål (20-30mm i diameter) i nedre hörnet på plastlådans ena långsida. Placera hålen på en yta som är lika stor som fläkten. För att undvika att lådan spricker kan man sätta silvertejp där du ska borra. Borra försiktigt utan att trycka eftersom kraften lätt får plasten att spricka.

Borra så många hål som möjligt för att maximera luftcirkulationen i torken.

Skruva sedan fast datorfläkten på utsidan av plastlådan så att den kan blåsa in luft genom hålen. Borra 5-10 lufthål i överkant på de båda långsidorna (15-30 mm i diameter) så att luftcirkulationen blir effektiv.

Sätt fast rundstavar, från ände till ände och böj till några krokar av grov ståltråd som du hänger i rundstavarna.

Sätt fast rundstavarna genom att borra hål (samma diameter som rundstavarna) i de båda kortsidorna och tryck igenom rundstaven så att den får stöd i båda ändar. Sedan är det bara att hänga upp köttet i krokar och ansluta fläkten till eluttaget. Köper du en ny datorfläkt kan det vara smart att välja en med 220 volts anslutning för att slippa att använda adapter.

Så tillreder du köttet

Biltong är ett kryddat torkat kött som först marineras i vinäger. Vill du hellre torka ett neutralt kött så går det alldeles utmärkt att enbart använda salt, men Biltong blir snabbt en favorit även hos de som aldrig tidigare provat. Att göra eget örtsalt och krydda biltongen är mycket gott.

Skiva köttet tunt (1-2 cm) och marinera i rödvinsvinäger innan du doppar köttet i hemgjord kryddblandning.

Putsa köttet fritt från senor och avlägsna stora klumpar med fett, men tänk på att fettet ger smak och karaktär så man bör inte avlägsna allt. Jag föredrar personligen stekar av exempelvis rådjur eller älg, men det går lika bra att använda bog, högrev eller lår av nöt. Skär köttet i 1-2 cm tjocka skivor: Ju tjockare skivorna är desto längre tid tar det för köttet att torka.

Lägg köttbitarna i en plastlåda och ös på med rödvinsvinäger. Fyll på med mer kött i ytterligare ett lager och varva kött och vinäger allt eftersom du fyller lådan ända upp till kanten. Sätt på locket och låt köttet marinera i 4-5 timmar. Vänd runt lådan då och då så att alla köttbitar blir ordentligt marinerade i vinäger. Det gör inget om köttet ligger i marinad i kylskåpet i ända upp till ett dygn.

Blanda torra kryddor i en djup tallrik. Man kan använda örtsalt eller vanligt salt och krydda köttet med hjälp av svartpeppar och koriander. Häll bort vinägern och torka av köttet med en kökshandduk eller hushållspapper. Vänd sedan runt köttbitarna i kryddblandningen och häng upp dem i köttorken. Sätt igång fläkten och låt torka.

Vänd runt köttet i kryddblandningen och häng upp bitarna på krokar i köttorken.
Det tar 1-2 dygn för köttet att torka beroende på hur tjocka bitarna är och hur varmt det blir i torken.

Vanligtvis tar det mellan 1-2 dygn för köttet att torka. Det går fort med de tunnaste bitarna, medan tjockare bitar kräver längre tid i köttorken. 

När köttet är klart är det mörkt med en magisk smak.

Förvara sedan köttet i tätslutande burkar eller i plastpåsar och ta med ut på tur. Man kan exempelvis skiva köttet i tunna bitar och använda som snacks eller som bas i en pastasås. Vill du köttet ska hålla under lång tid (flera år) kan man både vakuumförpacka och förvara det i frysen. Helt torrt i en burk håller det i flera månader.

Förvara gärna köttet i tätslutande glasburkar (mörkt) eller i vakuumpåsar i frysen.

 Smaklig måltid!

 / Niklas Kämpargård

 

Hur mår jorden? Testa maskprovet.
Skönt sittunderlag av renskinn