Torka eget lökpulver av lökblast

19 augusti, 2021
Kategori:

Att göra egen buljong kan kännas övermäktigt då det oftast bygger på att man kokar upp en stor mängd grönsaker som sedan silas bort innan vätskan reduceras markant. Ett betydligt enklare sätt att bevara smakerna är göra eget lökpulver av lökens blast och använda som smakförstärkare i matlagningen. Supergott!

I samband med skörd skär du av hälften av blasten och mixar den i en blender. Spara resten av blasten på löken för att utveckla bättre lagringsduglighet i samband med torkning.

Det vanligaste tecknet på att gul och röd lök är klar för skörd är att blasten lägger sig ner och gulnar. Ett bra tips för att ta hand om hela lökens intensiva smaker är att skära av blasten i samband med skörd, mixa den i en blender och sedan torka blastmixen i en svamptork.

Det kan vara smart att bara skörda hälften av blasten och låta resterande blast sitta kvar på löken när den torkar för bättre lagringsduglighet.

Mixa blasten i en mixer och torka den i en svamptork.
Blasten blir alldeles hård i torkprocessen.
Mixa den torkade blasten på nytt till ett pulver. Ju finare du mixar den desto lättre är lökpulvret att använda som krydda.
Nygjort lökpulver i en Vitamix Blender.
Lökpulver är utmärkt att använda som smakförstärkare i både grytor och soppor där du vanligtvis använder buljong.
Sena solrosor förgyller trädgården långt in i september
Så förbereder du dig på mycket regn