Torka gul och röd lök hängandes i kompostgaller

4 augusti, 2021

Ett enkelt sätt att torka gul och röd lök är att trä lökblasten genom ett kompostgaller och låta den torka hängandes. Det spelar ingen roll om du väljer att hänga upp löken under tak utomhus eller i ett luftigt uthus eller i ett svalt garage. Allra bäst passar torksättet dig som inte odlar så mycket då det kan vara tidsödande att trä igenom mycket lökblast genom kompostmaskorna. 

Nyskördad lök torkar du allra bäst luftigt. Tvätta gärna bort all jord innan du hänger upp den för att torka.

Klassiska gröna kompostgaller är bra till det mesta. Det är därför de flesta hemmaodlare har ett helt gäng med galler som går att använda till mängder med saker i köksträdgården. Bortsett från att hålla fiberduken på plats över ynkliga sådder på våren kan man också använda dem som skydd från både sällskapsdjur och vilda djur och så går de dessutom utmärkt att använda för att torka nyskördade grönsaker. Fäst upp gallret horisontellt, exempelvis i takstolarna med någon form av snöre eller annan fästpunkt och trä sedan genom löken – blasten först – uppifrån och ned med blasten hängandes ner mot marken. På bara några dagar skiftar blasten färg från grönt till gult och snart har du egen torkad lök att lagra.

Häng upp kompostgallret mellan takstolarna (gärna i ett snöre eller andra fästpunkter) och låt löken torka luftigt.
Kompostgallrets rutor låter löken torka luftigt och enkelt. Eventuell återstående jord kan du borsta bort med händerna eller borsta bort när löken torkat. 

 

 

 

Snabb saltgurka i bitar
Middag på stranden