Torkad morot med kapris

12 augusti, 2019
Kategori:

Morötter är utmärkta att använda både färska och förädlade och lycklig är den odlare som kan skörda egna morötter. Ett kul sätt att bevara den färska smaken är att torka morot. Både som den är eller tillsammans med kryddor. Min favorit är utan tvekan torkad morot med kapris. Ett utmärkt ”strössel” på nygjord äggröra.

Torka morötter till ett smakrikt ”strössel” till vinterhalvårets äggröror.

Testa att torka egna morötter, gärna med kapris och förgyll vinterns äggröror både på hemmaplan och i skogen (hur gott som helst att ha med på en vandring). Det enda som behövs är morötter, kapris, en tork (eller torka i ugnen) och ett rivgärn.

Så gör du:

Riv så mycket morötter som du vill torka. Tänk på att det inte återstår särskilt mycket volym när all vätska försvunnit. Jag brukar torka fem rejäla morötter åt gången. Skala morötterna om de har ett grovt skal och riv dem på ett vanligt rivjärn. Den finare sidan av rivjärnet för finrivna morötter som torkar snabbt om du inte lägger ut dem i tjocka klumpar i torken och det lite grövre rivjärnet om du föredrar grövre bitar. Blanda morötterna med en halv burk kapris (eller en hel om du älskar smaken av kapris) i en bunke. Om du gillar den salta smaken kan man ösa i ett par skedar spad från kaprisen i morotsblandningen för att smaksätta morötterna.

Torkade morötter med kapris tillsammans med nygjord äggröra är magiskt gott.

Bred ut morötterna och kaprisen på bakplåtspapper i en svamptork och torka på 50°C tills allt är knastertorrt.  Ju tätare allt ligger i torken desto längre tar torkprocessen. Om du saknar en svamptork kan du torka morötterna på samma sätt i ugnen. För att snabba på processen en aning kan du sätta ugnsluckan på glänt så att fukten avdunstar lättare. När allt är torrt häller du över morötterna i en mörk burk och förvarar torrt. Servera som smakrikt ”strössel” över äggröra, gratänger och kokta grönsaker.

Bon Appétit

 

 

Squash Rolet Little Gem
Via Ferrata på Skuleberget